Nedenini hiç düşündünüz mü? Ankara'ya neden Ankara ismi verilmiş, ismi nereden gelir?

Türkiye'nin başkenti Ankara Anadolu'da yüzyıllar boyunca farklı pek çok medeniyete ev sahipliği yaparken Cumhuriyet'in ilanı ile önemini arttırmıştır. Meclisin burada kurulması ve başkent ilan edilişi ile Ankara merkez haline gelirken ismi merak konusu oldu.

Nedenini hiç düşündünüz mü? Ankara'ya neden Ankara ismi verilmiş, ismi nereden gelir?

Başkent Ankara tarihi dokusu ve kültürel yapısı ile tam bir Türkiye karması olarak kabul edilirken tarihi de araştırmalara konu oluyor. Anadolu'nun kadim toprakları arasında pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, üzerinde pek çok krallık ve medeniyetin hüküm sürdüğü Ankara'nın ismi tarih boyunca pek çok kez değişmiştir. Peki, hiç düşündünüz mü, Ankara'nın ismi neden Ankara, Ankara ne demek?

ANKARA'NIN İSMİ NEDEN ANKARA OLDU?

Konu hakkında Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur." denilerek Ankara'nın eski isimleri paylaşıldı.

ANKARA'YA ANKARA İSMİ NE ZAMAN KONULDU, ANKARA NE DEMEK?

Ankara tarih boyunca pek çok isimle anılmış olmakla beraber Selçuklular döneminde Ankara İlhanlılar döneminde ise Engürü olarak isimlendirilmiştir. 16. yüzyıldan itibaren Osmanlılar şehrin ismini resmi olarak Ankara şeklinde değiştirirken tarihte Engürü ve Angora olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

1923 senesinde Cumhuriyetin ilan edilmesiyle beraber diğer isimlerin kullanılmasına son verilmiş, Ankara ismi resmi olarak tüm ülkelere duyurulmuştur. 8. yüzyılda bazı kaynaklarda şehrin ismi Ankyra olarak geçmiş olmuş bu ismin Ankara olarak düzenlendiği ifade edilmektedir. Ankara kelimesinin gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Klasik Yunancada Anküra okunur) kelimesinden türediği bilinmektedir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER