Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde

Ankara'nın saklı cenneti görenleri büyülüyor. Ankara'nın doğal cennetleri arasında gösterilen ancak pek çok Ankaralının dahi bilmediği Gökkuşağı Tepeleri ziyaretçilerini bekliyor.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde

10 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen Gökkuşağı Tepeleri görenleri kendisine hayran bırakırken ne yazık ki bu güzellikten çoğu Ankaralının bile habersiz olduğu ortaya çıktı. Farklı renk katmanları nedeniyle Gökkuşağı Tepeleri ismi ile anılan bölge doğa fotoğrafçılarının uğrak noktası olurken aynı zamanda bölgede bulunan Nallıhan Kuş Cenneti ile vazgeçilmez bir rota seçeneği de sunuyor.

ANKARA'NIN DOĞAL CENNETİ: NALLIHAN KUŞ CENNETİ!

Ankara'da doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez adreslerinden biri olarak kabul edilen her biri kendisine hayran bırakan tam 191 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Nallıhan Kuş Cenneti görenleri büyülüyor.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde

Kuş cennetinin hemen ardından yükselen 10 milyon yıllık rengarenk Gökkuşağı Tepeleri ise tüm ihtişamı ile doğanın muazzam harikalarından biri olarak kabul ediliyor.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde - Resim : 2

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alaettin Tuncer, Kız Tepesi Tabiat Anıtının 10 milyon yıl önce oluştuğunu aktardı. Tuncer, “Nallıhan’da gözlenen istif, günümüzden yaklaşık 10 milyon yıl öncesine karşılık gelen ve Jeoloji’de geç Miyosen olarak bilinen dönemde oluşmuştur. Bu istifi oluşturan çökeller, eski bir göl dahilinde çökelmiştir.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde - Resim : 3

Gölde o dönemde bulunan sedimanlar göl tabanına çökelerek göl çökellerini meydana getirmiştir. Sonrasında diyajenez dediğimiz kayaçlaşma sürecine uğradıktan sonra istif meydana gelmiştir. İlerleyen evrelerde bölgedeki tektonik etkiler ve sonrasında gelişen aşınma ve erozyon süreçleriyle istif, bugünkü görünümüne kavuştu” dedi.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde - Resim : 4

Tepelerde görülen çeşitli renklerin oluşum sürecine değinen Tuncer, “Renkler, sedimanların çökeldiği sırada ve çökeldikten sonra gerçekleşen diyajenez evrelerinde, çökellerin bünyelerinde bulundurdukları element ve minerallere bağlı olarak oluşmaktadır. Kahverengi-kırmızı tonlar, demir elementinin oksitlenmesi ve oluşturduğu minerallerin etkisi ile meydana gelmektedir. İstifin alt seviyelerinde siyah-gri seviyelerin gözlenmesi ise organik maddece zengin, oksijen etkisinin olmadığı yani oksidasyon etkisinin görülmediği ortamlarda, organik maddenin çürümediği ve çökeldiği koşulları işaret edebildiğini” söyledi.

Mars'a çıkmanıza gerek yok burası Ankara'da! 10 milyon yıllık Gökkuşağı Tepeleri cennetin içinde - Resim : 5

NALLIHAN KUŞ CENNETİ NEREDE, GÖKKUŞAĞI TEPELERİ KIZ TEPESİ TABİAT ANITI 'NA NASIL GİDİLİR?

20219 senesinde bakanlık kararı ile Kız Tepesi Tabiat Anıtı olarak tescil edilerek koruma altına alınan bölge Ankara'nın Nallıhan ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölge Nallıhan Kuş Cenneti ve Gökkuşağı Tepeleri'ni de içerir. Nallıhan Kuş Cenneti ile bitişiktir. Sarıyar Barajı'nın kuzeyinde Davutoğlan Mahallesi'nde yer almaktadır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER