Eskiden Ankara'nın bir ilçesiydi artık adı bile bilinmiyor! İç Anadolu'nun zengin toprakları artık bu ilde yer alıyor

Başkent Ankara, 5 milyonun üzerindeki bir nüfusa ev sahipliği yaparken bünyesinde 25 ilçeyi barındırıyor. Ankara'nın pek çok bilinmeyenleri her geçen gün yeniden gün yüzüne çıkarken bu kez eskiden Ankara'ya bağlı ama Ankara'dan ayrılan o ilçe hakkında detayları derledik.

Eskiden Ankara'nın bir ilçesiydi artık adı bile bilinmiyor! İç Anadolu'nun zengin toprakları artık bu ilde yer alıyor

Başkent Ankara'da bulunan 25 ilçede toplamda 5 milyon 663 bin kişi yaşıyor. Ankara'nın ilçelerinde birbirinden farklı ekonomik faaliyetler yürütülürken kentin bilinmeyen yüzüne de ışık tutulmaya devam ediyor. Başkentin eskiden ilçeleri birbirinden farklılık gösterirken bir Anadolu toprağının da buraya bağlı olduğu ancak sonradan alınan bir kararla farklı bir ile bağlandığı öğrenildi.

Ankara'ya bağlı bir ilçenin 3 yılda iki kez farklı illere bağlandığı öğrenilirken hikayesi de duyanları şaşırttı. İllerin sınırlarını belirleyen topraklar sıklıkla değişiklik gösterirken haritadaki güncel durumun eskiden çok farklı olduğu anlaşıldı. Şimdilerde Kırşehir iline bağlı bir ilçenin eskiden Ankara'ya bağlı olduğu öğrenildi.

ANKARA'NIN ESKİ KIRŞEHİR'İN YENİ İLÇESİ: KAMAN

Başkent Ankara'da tarihte pek çok ilke ev sahipliği etti. Ankara'nın ilkleri saymakla bitmezken tarihi açıdan zengin bu topraklar, pek çok medeniyete de ev sahipliği yaptı. Topraklarımızın şeklini alması ve Ankara'nın toprak sınırlarının belirlenmesi ile beraber ara sıra yapılan değişiklikler de yeniden gündem oldu.

Eskiden Ankara'nın bir ilçesiydi artık adı bile bilinmiyor! İç Anadolu'nun zengin toprakları artık bu ilde yer alıyor

Bucak statüsünde olan ve 1870 yılında Osmanlı Sancağı olarak adlandırılan Kırşehir, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanı sonrasında 1924 yılında il statüsüne yerleşti. Bununla beraber 1944 tarihinde Kaman ilçesi Kırşehir'e bağlandı.

Eskiden Ankara'nın bir ilçesiydi artık adı bile bilinmiyor! İç Anadolu'nun zengin toprakları artık bu ilde yer alıyor - Resim : 2

Ancak çıkarılan bir kanunla Kırşehir'in ilçe olmasıyla birlikte Nevşehir il statüsü aldı. Böylelikle Kırşehir'de Nevşehir'in ilçesi konumuna geldi. Ancak Kırşehir'e bağlı olan Kaman ilçesi Ankara sınırlarına dahil edildi ve böylelikle Kaman, Ankara'nın bir ilçesi oldu.

Eskiden Ankara'nın bir ilçesiydi artık adı bile bilinmiyor! İç Anadolu'nun zengin toprakları artık bu ilde yer alıyor - Resim : 3

1957 yılında çıkarılan kanunla Kırşehir yeniden il statüsüne yükselirken Kaman'da Ankara'dan ayrılarak tekrar Kırşehir'in ilçesi haline geldi. Hem Ankara'nın hem de Kırşehir'in bir ilçesi olan Kaman, alınan son kararla beraber 3 yılda 2 kez il değiştirmiş oldu. Zengin toprakları ile tarıma elverişli olan bu ilçe özellikle de ceviz üretimi ile tanınıyor. Kaman şu an Kırşehir sınırları içinde yer alıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER