Dünyada tek örneği Ankara'da! Turistler Augustus Tapınağı'nı görmeden gitmiyorlar!

Ankara’da tarihi yapılardan olan Augustus Tapınağı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Dünyada tek örneği Ankara'da! Turistler Augustus Tapınağı'nı görmeden gitmiyorlar!

Tarihi geçmişi çok eski bir döneme dayanan Ankara’da çok önemli yapılar bugüne kadar kalmış durumda. Koruma altında olan bu tarihi yapılar Ankara’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Bu yerler Ankaralılar tarafından da ziyaret edilerek yaşanılan kentin geçmişi hakkında bilgi edinilebiliyor. Bu tarihi yerlerden birisi de Ankara Ulus’ta hacıbayram Camii’nin bitişiğinde bulunan Augustus Tapınağı olarak biliniyor.

TARİHİ ÖNEMİ NEDİR?

Augustus Tapınağı milattan önce 25 yılında inşa edilmiştir. O günden bugüne kadar gelen Augustus Tapınağı’nı son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes yaptırmıştır. Bu tapınağın yapılış amacı Kral Pylamenes’in Roma İmparatoru Augustus’a bağlılığını bildirmek olduğu gibi Galatya Eyaleti’nin Roma İmparatorluğu’na katılmasını da kutlamak olduğu biliniyor.

Dünyada tek örneği Ankara'da! Turistler Augustus Tapınağı'nı görmeden gitmiyorlar!

Augustus Tapınağı’nı önemli yapan ise tapınağın duvarlarında olan yazılar oluyor. Bu yazılarda İmparator Augustus’un yaşadığı sürece yapmış olduğu tüm icraatlar anlatılıyor. Bu yazıların bugüne kadar ulaşmış olması ise Roma tarihi açısından çok büyük bir belge haline gelmesini sağladı. Bundan dolayı Roma İmparatorluğu’nun bir dönemine Augustus Tapınağı delil kabul ediliyor. Tapınak duvarındaki yazıların bir kısmı Latince ve bir kısmı da Grekçe yazılmıştır.

Öte yandan bahsi geçen işlerin anlatıldığı yazıların bir örneği de o dönem Roma’da inşa edilen bir yapıya yazılmış. Ancak o yapı bugüne kadar ulaşmadığı için tek vesika Ankara’daki Augustus Tapınağı’ndaki yazılar kalmıştır. Bundan dolayı tarihçiler bu yapıyı “Ankara Anıtı” olarak da isimlendirmektedirler.

Augustus Tapınağı bugün Ankara’nın ziyaret edilebilen tarihi yerlerinden birisidir. Roma mimarisine ve eserlerine ilgi duyan terli ve yabancı turistler bu yapıyı Ankara gezilerinde ziyaret etmeyi ihmal etmiyorlar. Bu önemli yapının korunması için ise çalışmalar yapıldığı biliniyor. Ankaralılar da kentlerindeki bu önemli yapıyı ziyaret ediyorlar.

SONRAKİ HABER