Dünya'da sadece Ankara'da 1 kilometrelik bir yerde yetişiyor! Güzelliği ile büyülüyor

Ankara bir çok özelliğe sahip olmasına ek olarak ünü ülke sınırlarını aşan yönleri de bulunuyor. Uluslararası kuruluşlar tarafından da kabul edilen bu özellik sadece Ankara'nın bir ilçesine ait.

Dünya'da sadece Ankara'da 1 kilometrelik bir yerde yetişiyor! Güzelliği ile büyülüyor

Dünya genelinde nesli tükenmekte olan canlılara özel bir ilgi gösteriliyor. Gelecek nesillerinde bu canlıyı görmesi adına koruma çalışmaları sürdürülürken vatandaşlar da bu konuda bilinçlendiriliyor.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA

Ankara'da kendine has bir çok canlıyı barındırıyor. Bu canlılar arasında bir bitki türü yer alıyor. Halk arasında Yanar Döner ya da Sevgi Çiçeği olarak adlandırılan bu endemik bitki sadece Gölbaşı'nda yetişiyor. Bir ilçede yetişmesi kadar bu ilçenin 1 kilometrelik bir alanında yetişmesi bitkiye olan merakı artırıyor.

Dünya'da sadece Ankara'da 1 kilometrelik bir yerde yetişiyor! Güzelliği ile büyülüyor

IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) ve Bern Sözleşmesi’ne (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) göre “Kesin Korunan Bitki Türü” listesinde yer alan bu çiçek görselliği ile de hayranlık uyandırıyor.

ZAMAN İÇİNDE SAYISI AZALDI

Gölbaşı ilçesi ile Hacı Hasan köyü yakınlarında yetişen bu çiçek Türkiye'ye ait bir endemik çiçek olarak tescillenmesi ile de biliniyor. İlaçlamalar ve tarım arazisinin olumsuz etkilenmesi sonrasında nesli iyiden iyiye tükenen bitkinin korunması adına çalışmalar sürüyor.

Eski dönemlerde yaşanan bir aşk ile ilişkilendirilen çiçek ilçe ve şehir tarafından üzerinde durulan canlılar arasında yer alıyor. Bir çok vatandaşın varlığından haberdar olmadığı bu çiçek hakkında koruma kararları bulunuyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER