Dünyaca ünlü liderler Ankara'ya gelince burada kalmıştı: Şimdi müze oldu

Başkent Ankara ülkenin yönetim ve idare merkezi olmasından dolayı yerli ve yabancı bir çok devlet adamını ağırlıyordu. Bu liderlerin uzun süreli ziyaretlerinde onların kalacak yer olarak kullandığı yer ise Ankara'nın ünlü semti Ulus'ta yer alıyordu.

Dünyaca ünlü liderler Ankara'ya gelince burada kalmıştı: Şimdi müze oldu

Ankara'da Cumhuriyetin ilan edildiği dönemlerde inşa edilen bir çok eser günümüzde şehrin kıymetli noktaları arasında yer alıyor. Bu yerlerden bazıları inşa edildiği anlamdan farklı olarak günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

MİMAR KEMALETTİN TASARLADI

Bu yerlerden birisi de Ankara'da birinci ulusal mimarlık akımı örneklerinden olan Ankara Palas olarak biliniyor. Ankara Palas uzun yıllar devlet konukevi olarak hizmet vermişti. 20 Türk Lirasında resminin bulunması ile daha çok bilinen Mimar Kemalettin tarafından tasarlanan bu bina ikinci meclisin tam karşısına inşa edilmişti. 17 Nisan 1928 yılında hizmete açılan bu bina bir çok önemli etkinliğe de ev sahipliği yapmıştı.

Dünyaca ünlü liderler Ankara'ya gelince burada kalmıştı: Şimdi müze oldu

DÜNYANIN ÖNEMLİ İSİMLERİ ANKARA PALAS'TA KALMIŞTI

Cumhuriyet Baloları olarak adlandırılan etkinliklerin yapıldığı, İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower gibi bir çok önemli ismin kaldığı Ankara Palas 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına devredildi.

Dünyaca ünlü liderler Ankara'ya gelince burada kalmıştı: Şimdi müze oldu - Resim : 2

İçinde bulunan 2024 yılının Şubat ayında ise Ankara Palas bir müze haline getirilerek insanların ziyaretine açıldı. Atatürk'ün kullandığı bazı eşyalar, verilen diplomatik hediyeler ile o dönemlerde kullanılan porselen, tablo ve saat gibi bir çok eşya müzede sergileniyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER