Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi burada kurulmuştu: Bizzat Atatürk istemişti

Ankara günümüzde gezilip görülmesi gereken çok sayıda müzeye ev sahipliği yapıyor. Ünü şehir sınırı aşan bu müzeler arasında ilki bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün istemesi ile Ankara'nın sembol noktasında açılmıştı.

Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi burada kurulmuştu: Bizzat Atatürk istemişti

Ülkenin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk aynı zamanda eğitimli ve kültürlü bir şahsiyet olması ile de ön plana çıkıyordu. Askeri yönü kadar eğitim yönü de kuvvetli olan Atatürk Türk topraklarının zenginliğini ön plana çıkaran çalışmalarda da rol oynadı.

Atatürk henüz daha Cumhuriyet bile ilan edilmemişken Ankara'da bir Hitit müzesi kurulması yönünde istekte bulundu. Hars Müdürü Mübarek Galip Bey ve Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver talep üzerine çalışmalara başladı.

AKKALE GÜNÜMÜZDE ZİYARET EDİLEMİYOR

Yapılan çalışmaların sonunda 1 Ekim 1921 yılında Ankara Kalesinin Akkale olarak bilinen kısmında bir müze açıldı. O zamanki adı Eti Müzesi olan bu müze 1921'den 1948'e kadar tam 27 yıl burada hizmet verdi. Alanın zaman içinde kısa kalması ile Eti Müzesi Akkale'den ayrıldı.

Eti Müzesinin kurulması ile Türkiye'nin dünyaca ünlü müzelerinden olan Anadolu Medeniyetler Müzesinin temelleri atılmış oldu. Osmanlı zamanından bu yana varlığını sürdüren Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han onarıldı ve Anadolu Medeniyetler Müzesi burada hizmet vermeye başladı.

Akkale ise günümüzde Ankara'nın merkez bölgesinde varlığını sürdürüyor. Dik bir yamaçta olmasından dolayı koruyucu bir sur bile yapılma ihtiyacı hissedilmeyen kısım ziyaret edilemiyor. (Foto A.Savin)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER