Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birisi Ankara'da yaşandı! Acısı hala akıllarda

Ankara, Cumhuriyetin 1923 yılında ilan edilmesinden bu güne kadar bir çok olumsuz olay yaşadı. Bu olaylardan doğal afet sınıfına girenler aradan yıllar geçse bile hafızalarındaki yeri korumayı sürdürdü.

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birisi Ankara'da yaşandı! Acısı hala akıllarda

Türkiye'nin başkenti olması nedeniyle ülkenin en hızlı gelişen şehirleri arasında yer almıştı. Aradan geçen yıllarda yaşanan bazı olaylar ile kent geneline büyük bir travma oluşturmuş ve etkisi uzun bir süre silinmemişti.

ANKARA'NIN ACI GÜNÜ

O olaylardan birisi ise bugün hala adından söz ettiren 1957 yılındaki sel felaketi. Cumhuriyet tarihindeki en büyük afetlerden birisi olan sel olayı 11 Eylül 1957 günü bent deresi olarak bilinen Hatip Çayının taşması sonucu meydana gelmişti. Bazı kaynaklarda 133, bazı kaynaklarda ise 196 olarak telaffuz edilen Vefat sayısı ile ilgili net bilgi hayatını kaybedenlerin 100'den fazla olduğu şeklinde olmuştu.

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birisi Ankara'da yaşandı! Acısı hala akıllarda

hekimpostasında yer alan yazıya göre Ankara'nın kuzey kesimlerinde o gün öğleden sonra şiddetli bir yağış baş gösterdi. Dev büyüklükteki doluların Elmadağ'da yarım metrelik bir tabaka oluşturması ve o tabakanın eriyerek hatip çayını taşırması sonucu büyük felaket başladı.

BİR ÇOK YER KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Selin etkisini göstermesi yüzünden Kayaş, Üreğil, Mamak, Saimekadın, Gülveren, Bent Deresi, İsmetpaşa Mahallesi, Atıfbey, Dışkapı, Kazıkiçi Bostanları ve Akköprü sular altında kalıyor. Önüne ne gelirse birbirine katarak ilerleyen sel sonrasında yüzlerce ev sulara gömülüyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birisi Ankara'da yaşandı! Acısı hala akıllarda - Resim : 2

1957 yılında Ankara'nın ağır bir hasar almasına neden alan sel felaketi bugün tarihin tozlu sayfalarında yer alsa da hatırlanmaya devam ediliyor. Ankara aradan geçen yıllarda ise bir çok defa sel felaketine maruz kalarak acı olayları tekrar yaşadı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER