Cumhuriyet Ankara'da bu evde ilan edildi! Tarihe tanıklık eden köşk

Türk halkının verdiği kurtuluş mücadelesi ve ardından kurulan ülke için Ankara özel bir yere sahip olarak biliniyor. Devletin yönetim merkezi olarak seçilen Ankara günümüzde o günlere dair bir çok önemli esere ev sahipliği yapıyor.

Cumhuriyet Ankara'da bu evde ilan edildi! Tarihe tanıklık eden köşk

Türk halkı çeşitli ülkeler tarafından işgale uğramış, Mustafa Kemal Atatürk etrafında birleşerek verdiği mücadele sonucunda bağımsızlığını geri kazanmıştı. Yeni kurulan devletin rejimi olarak Cumhuriyet belirlenmiş ve 29 Ekim günü ülkeye ve dünyaya ilan edilmişti.

Bu kapsamda mücadelenin merkezi olan Ankara'da tarihe geçen pek çok önemli karar alınmış, bu kararların alındığı yerler günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştı.

Cumhuriyet Ankara'da bu evde ilan edildi! Tarihe tanıklık eden köşk

"CUMHURİYETİN İLAN EDİLECEĞİ İLK BURADA AÇIKLANDI"

Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde vatandaşlar tarafından bir önceki geceye ait anıda Mustafa Kemal Atatürk'ün akşam yemeğinde dediği "Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz" sözü hatırlanıyor. Yıllardır akıldan çıkmayan bu cümle Ankara'da bulunan Atatürk Müze köşkünde söylendi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı bu köşk günümüzde müze olarak varlığını devam ettiriyor. Pek çok önemli kararın alındığı ve önemli bir merkez olan bu ev zaman içerisinde çeşitli restorasyonlardan geçti.

Cumhuriyet Ankara'da bu evde ilan edildi! Tarihe tanıklık eden köşk - Resim : 2

Atatürk'ün hayatının büyük bir kısmını geçirdiği ve o dönem ait eşyaları barındıran bu müze Pazartesi hariç her gün randevu alınarak ziyaret edilebiliyor. Müze Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER