Çubuk turşusunun 40 yıllık sırrı ortaya çıktı! Efsanede gizli sır eşsiz lezzet veriyor

Ankara'nın en sevilen lezzetleri arasında yer alan Çubuk Turşusu sadece Türkiye'de değil dünya çapında ünlü tatlar arasında yer alıyor. 25 çeşit farklı turşunun üretildiği Çubuk'ta lezzetin sırrı ortaya çıktı.

Çubuk turşusunun 40 yıllık sırrı ortaya çıktı! Efsanede gizli sır eşsiz lezzet veriyor

Ankara'nın yöresel lezzetleri denildiğinde aklak ilk gelenlerden biri olan Çubuk Turşusu aynı zamanda coğrafi işaretli Ankara lezzetleri arasında bulunuyor. İlçede toplam 25 çeşit turşu üretilirken turşular için salatalıklarda özenle üretiliyor.

ÇUBUK TURŞUSU EFSANESİ! BU LEZZET BAKIN NASIL ÇIKMIŞ?

Turşunun hikayesi 1402 Ankara Savaşı'na dayanıyor. 1402 Ankara Savaşı için Emir Timur yüzlerce fille Çubuk bölgesine gelmiştir. Bölgede devasa ağaçlardan oluşan ormanlarında saklanan filler, Ankara Savaşı'nın kaderini değiştirir. Osmanlı Padişahı Yıldırım, tam savaşı kazanırken filleri savaş meydanına getirerek devreye sokan Emir Timur, savaşı kazanır.

Savaşın sona ermesinin ardından Emir Timur bir süre daha kentte kalır ve kentin tamamına dağıtılan fillerin bakımı konusunda halkı bilgilendirir. Ancak filleri doyurmak bir türlü mümkün olmaz. Fillerin sürekli olarak yemek istemeleri nedeniyle köylüler çareyi hasat ettikleri sebze ve meyveleri sirkelerle dolu küplerde saklamakta bulur. Küplerde saklanan sebze ve meyvelerin tadına bakan köylüler son derece lezzetlendiklerinin farkına varınca turşu kurmaya başlar. 1402 yılında bu şekilde Çubuk turşusunun hikayesi ortaya çıkar.

ÇUBUK TURŞUSU'NUN TÜM LEZZETİ BU SIRDA SAKLIYMIŞ!

Yükselen fiyatlar vatandaşları artık kendi evlerinde turşu kurmaya iterken kütür kütür lezzetli Çubuk turşusu kurmak isteyen kişilere işin püf noktaları açıklandı. Turşu kurarken turşunun lezzetini arttıran en önemli faktör kullanılan ürünler olarak öne çıkıyor. Salatalığın lezzeti ve kalitesi, turşunun cam kavanozda kurulması, kullanılan tuzun kalitesi hep turşunun lezzetini etkiliyor.

Yine turşuyu kurmadan önce içine turşu suyunu çekebilmesi için mutlaka sabırla tek tek kürdanla delinmesi gerekiyor. Turşunun kurulması kadar kurulduktan sonra muhafazası da önem taşıyor. Mayalanan turşunun karanlık ve serin bir ortamda saklanması gerekiyor.

Kaynak: Rümeysa Atlas
SONRAKİ HABER