Bir zamanlar Ankara'ya bağlıydı, şimdi başka şehrin gözdesi!

Ankara geniş yüz ölçümü ile bulunduğu bölgedeki geniş şehirlerden birisi olarak göze çarpıyor. Başkentin sınırlarının son haline gelene kadar dönem dönem çeşitli değişiklikler yaşadığı biliniyor.

Bir zamanlar Ankara'ya bağlıydı, şimdi başka şehrin gözdesi!

Cumhuriyetin başkenti olan Ankara, Cumhuriyetten öncesinde de bulunduğu bölgede önem arz eden bir yerleşim yeri konumundaydı. Bu nedenle Anadolu topraklarının merkezinde olan Ankara'ya şu anda farklı şehir sınırlarında olsa bile o dönem bağlı olan yerlerde vardı.

TÜRKİYE SİVRİHİSAR'IN ADINI EZBERLEDİ

O yerler arasında ise şu anda ülkenin adından en çok söz ettiren ilçelerinden olan Sivrihisar'da bulunuyor. İlçe sınırlarında Gönül Dağı adlı bir dizinin yayınlanması ile popülerliğini daha da artıran Sivrihisar aynı zamanda Anadolu'nun önde gelen isimlerinden Nasrettin Hoca'nın memleketi olarak biliniyor. Türk kültüründe milli değerlerden kabul edilen Nasrettin Koca'nın doğum yeri olarak Sivrihisar'ın Hortu köyü dile getiriliyor.

Bir zamanlar Ankara'ya bağlıydı, şimdi başka şehrin gözdesi!

ANKARA İLE YARIM ASIRDAN FAZLASI

Sivrihisar 1846-1912 yıllarında Ankara'ya bağlı olarak 66 yıl geçirmesinin ardından günümüzde yer aldığı Eskişehir'e bağlandı. İlçe Kurtuluş Savaşı döneminde belirli bir süre düşman işgalinde kalmasının ardından 1921 yılında işgalden kurtarılmıştır.

Bir zamanlar Ankara'ya bağlıydı, şimdi başka şehrin gözdesi! - Resim : 2

Ankara'nın sınır ilçesi olan Polatlı ile 60 kilometrelik bir mesafesi olan Sivrihisar günümüzde Eskişehir'in yüz ölçümü olarak en büyük ilçesidir. Eskişehir içinde tarihi ve kültürel yönleri ile bir gurur kaynağı olan Sivrihisar binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile ayrı bir önem kazanıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER