Bir döneme damga vuran Ankara'nın ilk pastanesi: ünlülerin uğrak noktasıydı!

Başkent Ankara geçmiş yıllardan bu güne kadar ayakta duran yerleri kadar, yıkılmış yerleri ile de akıllarda yer ediniyor. Ayakta durduğu dönemde şehir için özel bir anlam ifade eden bu yerler günümüzde birer anı olarak varlığını sürdürüyor.

Bir döneme damga vuran Ankara'nın ilk pastanesi: ünlülerin uğrak noktasıydı!

Ankara, Cumhuriyetin ilanı ile beraber çevre yerlerden hızlı bir göç aldığı gibi, önemli kişiliklerin ikamet ettiği bir il haline geldi. Bu süreçte şehirde kurulan bir pastane, ağırladığı kişilerin önemli insanlar olması ile adından söz ettirmeyi başardı.

ŞEHİRDE MARKA OLDU

Ankara'nın ilk pastanesi olarak bilinen İstanbul Pastanesi 15 Ocak 1923 yılında Ankara Ulus'ta açıldı. Rizeli Ali Rıza Mataracıoğlu tarafından açılan bu pastane şehirde ilk olmasının verdiği unvan ile zamanla Cumhuriyet dönemine damga vuran yazar, siyaset ve sanatçıların vakit geçirdiği bir yer haline geldi.

Çok sade bir yapısı olduğu ifade edilen İstanbul Pastanesinin müdavimleri arasında Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Rasim, Behçet Kemal Çağlar, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Gaffar Güney, İzzettin Şadan, Musikişinas Ahmet Yekta olmak üzere çok sayıda isim yer aldı.

DÜKKANIN ÖMRÜ 32 YIL SÜRDÜ

Söz konusu pastaneyi açan Mataracıoğlu 19 yıl boyunca pastanede iş yapmasının ardından dükkanı iki oğluna devretti. İstanbul Pastanesi 1955 yılında Ulus İş Hanı yapımı kapsamında yıkılarak tarihe karıştı.

foto : gzt

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER