Ankara ile özdeşleşen eserler arasında yer alan Hitit Güneş Kursu Anıtı'nın aslında çok sayıda kişi tarafından bilinmeyen bir hikayesi bulunuyor. Ankaralıların büyük bir bölümünün bile bilmediği bir hikayesi olan Hitit Güneş Kursu Anıtı bir dönemin büyük politik tartışmalarına da neden olmuştur. Heykel 1973 yılında aslında Ankara'ya hediye olarak yapılmıştır.
HİTİT GÜNEŞ KURSU ANITI NE ZAMAN, KİM TARAFINDAN, KAÇ YIILNDA YAPILDI?
Hitit Güneş Kursu Anıtı o dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Vedat Ali Dolakay'ın girişimleri ile 1973 yılında yapılmaya başlanmıştır. Nusret Suman tarafından yapımına başlanan heykel o dönemin en çok tartışılan siyasi konuları arasına girmiştir. 1977 senesinde yeni kurulan hükümet ile belediyeyi karşı karşıya getiren heykel inşaatı sırasında ilginç olaylar yaşanmıştır.
Ankara Valiliği tarafından heykelin yapım çalışmalarının yavaşlatıldığı iddia edilirken polislerin o dönemde tam meydanın göbeğinde yapılan heykel inşaatı için inşaat çalışanlarına para cezası yazdığı, belediyenin zabıta ekiplerine çimlere bastığı için ceza kestiği tuhaf bir dönem yaşanmıştır. Heykel yaşanan çekişmelerin ardından 14978 yılında açılmış ancak heykeltraş Suman açılış için çıktığı yolda trafik kazası geçirerek hayatını kaybetmiş ve 5 sene boyunca uğraştığı eserinin açıldığını görememiştir. 1973 senesinden 1995 senesine kadar Ankara'nın simgesi olan heykel bugün hala Sıhhiye Meydanı'nda ayakta durmaktadır.