Ankara Ulus’ta yer alan Hacı Bayram Câmii, köklü geçmişiyle dikkat çeken tarihi bir ibadethane olarak günümüze kadar ulaşmayı başardı. Augustus Tapınağı’nın hemen bitişiğinde konumlanan cami, yalnızca mimari değil, aynı zamanda kültürel ve manevi değeriyle de Ankara’nın simge yapılarından biri oldu.
1420’LERDEN GÜNÜMÜZE UZANAN TARİH
İlk yapılışı hicrî 831 yılına, yani miladi 1427-1428 yıllarına dayanan cami, dönemin önemli yapılarından biri olarak öne çıkıyor.
İlk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında yazılı bir bilgi bulunmasa da, yapı zamanla geçirdiği restorasyonlar sayesinde bugünkü hâline kavuştu. Cami, 17. ve 18. yüzyıl Osmanlı cami mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtarak uzunlamasına dikdörtgen planı, taş kaidesi, tuğla duvarları ve kiremit çatısıyla dikkat çekiyor.
6 BİN KİŞİ AYNI ANDA İBADET EDEBİLİYOR
Cami, adını bahçesinde yer alan Hacı Bayram Türbesi’nden alıyor. Son kapsamlı yenileme çalışması Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen camii, 14 Şubat 2011 tarihinde cami ve külliyesi orijinaline uygun biçimde restore edilerek tekrar ibadete açıldı. Bugün cami, kapalı alanda 4 bin 500, açık alanda bin 500 kişilik kapasitesiyle toplamda 6 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde düzenlendi.