Atatürk'ün emri ile ortaya çıkarıldı! Ankara'nın 3700 yıllık mirası Gavurkale!

Ankara’nın önemli tarihsel kalıntılarından olan Gavurkale kent tarihinin kökenine ışık tutuyor. Gavurkale’nin Ankara için önemi nedir?

Atatürk'ün emri ile ortaya çıkarıldı! Ankara'nın 3700 yıllık mirası Gavurkale!

Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Gavurkale öne çıkan bir tarihi kalıntı olmasa da kent tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Ankara binlerce yıllık bir şehirdir ve bugün Başkent olması tesadüf değildir. Bu da kentin geçmişine gidildiğinde görülebiliyor. Gavurkale ise bunun en önemli göstergesi oluyor. Milattan önce 1700’lü yıllara kadar geçmişi uzanan Gavurkale yaklaşık 3700 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu da Ankara’da kent yerleşiminin daha o dönemde başladığını gösteriyor.

ATATÜRK EMİR VERDİ!

Gavurkale’nin tespit edilip kent kültürüne kazandırılmasında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk önemli bir rol oynamış. Mustafa Kemal Atatürk verdiği emir ile bu alanda kazı çalışması yapılmasını istemiş. Alman Arkeolog Von Der Osten başkanlığında da burada bir kazı çalışması yapıldı. Tarihsel süreçte yerleşim yeri olarak kullanılan yere eski ve yıkık duvarlarından dolayı da Gavurkale ismi verilmiştir.

Atatürk'ün emri ile ortaya çıkarıldı! Ankara'nın 3700 yıllık mirası Gavurkale!

HİTİT DÖNEMİNE AİT

Hitit döneminde yerleşim yeri olan Gavurkale, kayalara işlenen büyük kabartmalar ile öne çıkıyor. Ancak bu yer sadece bir kaleden ibaret değil. Bölgede yapılan kazılarda Hitit seramik parçaları bulunmuştur. Kale ile o dönemin yerleşim yeri iç içe geçmiş durumdadır. Bundan dolayı Gavurkale Ankara için çok daha önemlidir. Hitit döneminde yerleşimin olduğu Gavurkale kentin kökenleri hakkında önemli ipuçları veriyor.

TARİHE IŞIK TUTUYOR

Gavurkale’de bir tepe üzerinde yer alan kayalardaki kabartmalarda, insan boyutundan büyük iki erkek tanrı figürü ile birlikte tahtta oturan bir tanrıça kabartması bulunmaktadır. Bu da Hititler hakkında önemli bilgiler veriyor. Öncelikle Hititlerde kadınların devlet yönetiminde etkili oldukları bu kabartmalardan çıkıyor. Ayrıca dini inanışlarına ilişkin de ipuçları bu kabartmalarda yer alıyor. Bunların yanında Gavurkale’de Hititler döneminde kullanıldığı düşünülen küçük binaların temeline de ulaşılmıştır.

Atatürk'ün emri ile ortaya çıkarıldı! Ankara'nın 3700 yıllık mirası Gavurkale! - Resim : 2

Bugün Gavurkale bir tarihi kalıntı olmasının yanında aynı zamanda bir ören yeri olarak da kullanılmaktadır. Yerli ve yabancı turistler Ankara’yı ziyaret ettiklerinde Gavurkale’yi de görmeden kentten ayrılmıyorlar. Ankaralıların da ziyaret ettikleri bir yer olan Gavurkale yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahip olabiliyor.

SONRAKİ HABER