Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor

Ankara Cumhuriyet tarihi açısından sembol kentlerin başında geliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da kaldığı evler ile ilgili merak yaşanırken bu evlerin bazıları şu anda müze olarak kullanılıyor.

Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor

Ankara’nın kent tarihi araştırmalarında Cumhuriyet tarihinin ayrı bir önemi bulunuyor. Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği kent olan Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun mihenk taşlarından birisidir. Kurtuluş Savaşı dönemi ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu dönemlerinde Mustafa Kemal Atatürk mesaisini Ankara’da harcamıştır. Dolayısıyla Atatürk Ankara’da dönem dönem farklı evlerde kalmıştır. Bu evler bugün müze olarak hizmet vermektedir.

CUMHURBAŞKANLIĞI ATATÜRK MÜZE KÖŞKÜ

Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor

Cumhurbaşkanlığı’nın Çankaya Yerleşkesi’nde yer alan Atatürk Müze Köşkü, 1921-1932 yılları arasında Atatürk’ün hem konutu hem de çalışma yeri olmuştur. Bu bina ilk Cumhurbaşkanlığı Konutu özelliği de taşımaktadır. Daha sonra müzeye çevrilen bu konut 1950 yılından itibaren ziyarete açılmıştır. Ayrıca yerleşke içerisinde Atatürk’ün zaman zaman kullandığı bağ evi ile Atatürk’ün kardeşi Makbule Hanım için yaptırılan Camlı Köşk de bulunmaktadır.

KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINDA KULLANDI

Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor - Resim : 2

Ankara’da Direksiyon Binası olarak bilinen yapı Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarında hem konut hem de Başkomutanlık karargahı görevi görmüştür. 1919 ile 1922 yılları arasında Atatürk bu binada ikamet etmiş ve milli mücadele ile ilgili kritik kararlar burada alınmıştır. 1964 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan bina Ankara’nın kültür hazinelerinden birisi olmuştur.

SÖĞÜTÖZÜ ATATÜRK DİNLENME EVİ

Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor - Resim : 3

Söğütözü Koruluğu’nda bulunan Atatürk Dinlenme Evi 1926 yılında bizzat Atatürk’ün talimatı ile yapılmıştır. Tek katlı ve tek odalı küçük bir kulübe olan bu yapı Atatürk’ün zaman zaman gelip dinlendiği bir yerdi. Atatürk’ün hayatını kaybetmesinin ardından buradaki eşyalar korunmuştur. Bugün bu ev müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

HAYMANA ATATÜRK EVİ

Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı evler ayakta kalmaya devam ediyor - Resim : 4

Haymana’da bulunan Atatürk Evi de tarihsel bir geçmişe sahiptir. Bu ev Sakarya Meydan Savaşı devam ederken Atatürk’ün bir süre kaldığı yerdir. Tek katlı ve taş malzemeden yapılmış olan ev aynı zamanda toprak damlıdır. Mize olarak ziyaret edilebilen bu ev oldukça mütevazi olması ile dikkat çekiyor.

SONRAKİ HABER