Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı

Başkentin önemli sembollerinden Ankara Kalesi'nin surlarla çevrili alanının içinde yer alan yaşam, tarihe yolculuk yapmanın yanı sıra eskimeyen mahalle kültürünü de yaşatıyor. Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı.

Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı

Tam olarak ne zaman yapıldığı kesin olmasa da Milattan Önce 33 ile 476 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin edilen Ankara Kalesi, asırlarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Geçmişte çeşitli nedenlerle kaleye hakim olan devletler tarafından ordugah, mühimmat deposu ve gözetleme merkezi olarak da kullanılan kale, günümüzde Ankara'nın en turistik yerlerinden birisi olarak öne çıkıyor.

Geçmişte ‘Atpazarı', ‘Samanpazarı' ve ‘Koyunpazarı' ismiyle ticaretin merkezi olarak öne çıkan meydanlar günümüzde turistik cazibesiyle öne çıkıyor. Surların içinde kalan kısımda farklı dönemlerinde ahşap, kerpiç ve tuğladan yapılmış ‘Ankara Evleri'nde yaşayanlar ise tarih kokan sokaklarda Ankara Kalesi'nin yanı başında günlük yaşamlarını sürdürüyor.

ASIRLIK ANKARA KALESİ'NİN YARIM ASIRLIK SAKİNLERİ

Kaleyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler ise İçkale sokaklarında oyun oynayan çocukların, evlerin önünde gündelik işlerini yapanların ve esnaf sesleri arasında eskimeyen mahalle kültürüne tanıklık ediyor.“

Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı

40 yıldır kalede yaşayan Ali Seydi İlhan ise “Kalenin içindeki yaşam iyi sıkıntı yok. Komşuluk eskisi gibi kalmadı insanlar hep başka yerlere gittiler. Burada çocukların okul hayatı vardı.

Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı - Resim : 2

Okullar burada kaldırdıktan sonra insanların gitmesi gerektiği için çekip gittiler. Kale eskisi gibi değil insanların çoğu gitti, az insan kaldı. Burayı seviyoruz, müstakil ev ve rahat. Yani ondan dolayı burada daha rahat ediyoruz. Misafirlerimiz geliyor mesela, rahat oluyor apartman hayatı gibi olmuyor.

Asırlık Ankara Kalesi'nin sakinleri kalede yaşamı anlattı - Resim : 3

Daha bağımsız oluyor” ifadelerini kullandı. Ankara'nın köklü tarihine tanıklık eden Ankara Kalesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER