Ankara'ya sadece 3 yıl bağlı kalan ilçe: sebebi tamamen siyaset

Geçmiş zamandan bugüne yerleşim yerlerinin büyümesinden dolayı yeni il ve ilçeler meydana geldi. Başkent Ankara'da da bu duruma benzer şekilde başka ilçeden ayrılıp ilçe olma ve ilçeyken ayrılıp il olan şehir olayları yaşandı.

Ankara'ya sadece 3 yıl bağlı kalan ilçe: sebebi tamamen siyaset

Resmi rakamlara göre yaklaşık 6 milyon olan Ankara, 25 ilçesiyle ülkenin kalabalık şehirleri sıralamasında İstanbul'un arasından 2. sırada yer alıyor. Ülkenin yönetim merkezinin de bulunduğu ve bu nedenle gelişim seviyesinin yüksek olduğu Ankara'ya bir zamanlar bağlı olan fakat günümüzde başka il sınırı içerisinde olan ilçeler yer alıyor.

Günümüzde Kırşehir'in bir ilçesi olan Kaman 1954-1957 yılları arasında dönemin hükümeti Demokrat Parti tarafından Ankara'ya bağlanır. Nedeni ise, hükümetin 1954 seçim sonuçlarında Kırşehir'in yaptığı tercihe gösterdiği tepkidir.

Ankara'ya sadece 3 yıl bağlı kalan ilçe: sebebi tamamen siyaset

KIRŞEHİR'İN SEÇİM TERCİHİ İLÇE OLMALARINA NEDEN OLDU

2 Mayıs 1954 seçimlerinde Demokrat Parti büyük bir zafer elde eder ve 503 milletvekili ile meclise girer. O dönem uygulanan seçim sistemine bir ilde en yüksek oy alan partinin tüm vekillere sahip olmasından dolayı Kırşehir'de eski Demokrat Partili Osman Bölükbaşı'nın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Millet Partisi 5 vekil çıkarır.

Bu sonuç Menderes hükümeti tarafından sindirilemez ve Kırşehir ilden ilçe statüsüne dönüştürülür. Kırşehir bir ilçe olarak Avanos, Kozaklı, Mucur ve Hacıbektaş ile birlikte Nevşehir'e bağlanırken, Kaman, Ankara'ya, Çiçekdağı'da Yozgat'a bağlanır.

1957 yılında ise baskılardan dolayı bu karardan geri dönülerek Kırşehir yeniden il yapılır. Kaman, Mucur ve Çiçekdağı yeniden Kırşehir'e bağlanır ama diğer ilçeler oldukları yerde kalır.

Kaman'ın kısa bir başkent serüveni bu şekilde oldu. Siyasi nedenlerden dolayı Nevşehir'in ilçe olması Türk siyasetinde özel bir yer edindi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER