Ankara'ya dikilen ilk sivil heykel burada: Dikkat çeken detay

Heykeller temsil ettikleri unsurların nesiller boyunca unutulmamasını sağlamasından ötürü her zaman önemli oldular. Binlerce yıl öncesinden günümüzde kadar gelen heykel yapma kültürü günümüzde de aynı şekilde sürdürülüyor.

Ankara'ya dikilen ilk sivil heykel burada: Dikkat çeken detay

Başkent Ankara'nın bugün bir çok noktasında heykellere denk gelmek mümkün. Kişi ya da olayların hatırlanması adına dikilen bu heykeller ile ile ilgili 1979 yılında dönemin Ankara yönetimi bir çalışma başlatmıştı.

Bu tarihte yapılan "Kentin Plastik Unsurlarla Donatılması Projesi" ile şehrin estetik görünümün kuvvetlendirilmesi amaçlandı. Bu proje kapsamında Ankara Belediyesi bazı heykel siparişlerinde bulundu.

Ankara'ya dikilen ilk sivil heykel burada: Dikkat çeken detay

(foto: Şenay Çimen)

ŞEHRİN GÖRSELLİĞİNE KATKI ÇALIŞMASI

Heyketraş Metin Yurdanur aldığı sipariş üzerinde Ankara için heykeller yapmaya başladı. Yapılan ve teslim edilen heykeller ise farklı bir öneme sahip olması ile dikkat çekti. Şehrin farklı yerlerine konumlandırılan bu heykeller Ankara'ya dikilen ilk sivil heykeller olma özelliğini taşıdı.

Ankara'nın Cumhuriyet dönemi sonrasında dikilen ilk sivil heykeli Nasrettin Hoca'nın tasvir edildiği Miras heykeli, Ankara Garı'nın Gençlik Parkına bakan eski binasının önünde bulunuyor. Bu heykelde dikkat çeken detay ise Nasrettin Hoca'nın klasikleşen eşek üstünde oturuşu yerine çift başlı bir Hitit Aslanına oturuşu anıtlaştırıldı. Hitit ve Anadolu kültürüne atıfta bulunan bu heykel 1979 yılından günümüzde kadar Ankara'da varlığını sürdürüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER