Ankara'ya Cumhuriyette yapılan ilk Atatürk anıtı! Halen varlığını sürdürüyor

Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesine liderlik eden ve kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ü temsil eden çok sayıda heykel yapıldı. Ankara'nın Etnografya müzesinde yer alan bir heykel ise diğerlerinden ayrı bir yerde konumlandırılıyor.

Ankara'ya Cumhuriyette yapılan ilk Atatürk anıtı! Halen varlığını sürdürüyor

Kurtuluş Savaşı mücadelesi ve ardından Cumhuriyet ilanı sonrasında zamanının çoğunu Ankara'da geçiren Atatürk, vefatının ardından da Ankara'da defnedilmişti. Ankara ise Atatürk'e duyduğu minneti kendisi hayattayken ve vefatında da göstermeye devam etti.

Ankara'nın bir çok yerine, ve okuluna Atatürk adı verilirken, Atatürk'ü tasvir eden heykellerde dikildi. Bu heykeller arasında Cumhuriyet döneminin ilk Atatürk heykeli ise Etnografya müzesinde bulunan Atlı Atatürk Heykeli oldu.

Ankara'ya Cumhuriyette yapılan ilk Atatürk anıtı! Halen varlığını sürdürüyor

1927 YILINDA TÖRENLE AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İtalyan heykeltraş Canonica tarafından yapılan heykel için Cumhuriyetin ilanının 4. yıl dönümünde açılış gerçekleştirildi. Heykel açılış törenine dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve önemli pek çok siyasetçi katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ü bir at üzerinde tasvir etmesinden dolayı Atlı Atatürk Anıtı olarak isimlendirilen bu yapı yaklaşık 97 yıldır varlığını sürdürüyor. Bu heykel ile beraber aynı gün içerisinde Sıhhiye'de bulunan Mareşal Atatürk Anıtı'da törenle açıldı.

YAPILAN HEYKELLER ARASINDA AYRI BİR ÖZELLİK TAŞIYOR

Atlı Atatürk heykeli Cumhuriyet döneminde Ankara'da yapılan ilk Atatürk anıtı olarak ayrı bir unvana sahip oldu. (foto: antolojiankara)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER