Ankara'nın yıllardır ayakta duran tarihi çeşmesi ilgi çekmeye devam ediyor

Geçmiş dönemlerden bu yana çeşme, Anadolu toplumunda önemli bir yer kaplıyor. İhtiyaç sahiplerinin ve bulunduğu yer halkının su ihtiyacını karşılaması için yapılan bu çeşmeler zaman içinde bir tarihi esere dönüşebiliyor.

Ankara'nın yıllardır ayakta duran tarihi çeşmesi ilgi çekmeye devam ediyor

Osmanlı döneminde toplum faydası için bir çok eserler yapıldığı biliniyor. Bu eserler medrese ve cami gibi toplu kullanım alanları olduğu gibi, köprü ve çeşme gibi ihtiyaç gidermeye yarayan yerlerde olabiliyor. Ankara'nın da bir çok yerinde bu niyetle yapılmış ve yüz yıllardır ayakta duran çeşmeler bulunuyor.

Bu çeşmelerden birisi olan Mecidiye Çeşmesi Ankara'nın Altındağ ilçesinde günümüzdeki varlığını sürdürüyor. Şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından Hacı Bayram Camisinin bitişiğindeki İsmail Fazıl Paşa Türbesi'nin yanında bulunduğu bilinen çeşmenin zaman içinde yeri değiştirildi.

Ankara'nın yıllardır ayakta duran tarihi çeşmesi ilgi çekmeye devam ediyor

ÜZERİNE TAHMİNLER YAPILIYOR

Çeşme Ankara Valiliğinin karşısındaki bir binanın duvarında yer alıyordu. Söz konusu çeşme geçen sene Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından restore edilerek Julian Sütununun çaprazına taşındı. 19. yüzyılın sonunda inşa edildiği tahmin edilen bu çeşmeye dair net bir bilgi bulunmuyor. Adının Mecidiye olmasından dolayı ise akıllara Sultan Abdulmecid'i getiren çeşme yapılış detayları ile de dikkat çekiyor.

Mecidiye Çeşmesinin yapımında Ankara taşı kullanıldı. Osmanlı mimarisine sadık olarak yapılan bu eserde ay yıldız esintilerini görmek mümkün. Altındağ'da yer alan bu çeşme görünüşünde basit bir yapı olmasını akıllara getirmesine rağmen arkasında büyük bir anlam ifade saklamaya devam ediyor.

(foto: berk erkent)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER