Şehirlerin farklı nedenlerden dolayı popülerleşen cadde ve sokakları, ait oldukları yerlerin adının duyulmasında büyük rol oynuyor. Ankara’da içerisinde bir çok hikaye bulunduran ve hem içinde yaşanlar hem de farklı yerlerden gelenlerin vakit geçirmek için gittiği sokakları barındırıyor.
Bu sokaklardan birisi Ankara deyince ilk akla gelen yerlerinden Kızılay’da bulunan Karanfil Sokak olarak biliniyor. Ankara’nın insan kalabalığının en fazla olduğu bir bölgesinde olmasının da verdiği etkiyle gün içinde binlerce kişinin geçtiği Karanfil Sokak Cumhuriyet sonrasında şimdiki popülerliğinden farklı bir amaç için yapılmıştı.
BÜROKRATLAR İÇİN TASARLANMIŞTI
Türkiye Cumhuriyetinin ilanı ile birlikte Ankara üzerinde yoğunlaştılar bir il olmuştu. Ülkenin yönetim merkezi olan Ankara gözlerin daha fazla üzerinde olmasının da etkiyle giderek büyümüş ve bu büyüme için yeni yerler tasarlanmıştı.
1929 yılında uygulanan ve Jansen Planı olarak adlandırılan Ankara’da yeni yerler yapılması için uygulanan mimari hazırlıkta Karanfil Sokak’ın o dönemki bürokrat ve milletvekillerinin kalacağı az katlı evlerin yapıldığı bir yer olması ön görülmüştü.
SABATTİN ALİ BU SOKAKTA YAŞAMIŞTI
Bu karar ise zaman içinde amacını yitirdi ve Karanfil Sokak ticari hayatın hızlı aktığı ve Ankara’daki insanların zamanlarını geçirdiği bir yer haline geldi. Karanfil Sokak’ın çevresindeki yerlerden ayrı bir konumda olmasından birisi de ünlü Türk yazar Sabahattin Ali’nin tam 11 yıl burada yaşamış oluşu oldu.
Ankaralıların buluşma noktası olan Dost Kitabevi’nin de içinde bulunduğu Karanfil Sokak 90’lı yılların başında trafiğe kapatıldı ve sadece yaya olarak girilebilen bir alan haline geldi.
Günümüzde bir çok insan genelde içerisinde bulunan kafe ve yemek yeme alanlarından dolayı Karanfil Sokak’a gidiyor. Ankara’nın işlek yerlerinden olan bu yer genellikle gençlerin arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi tercih ettiği bir sokak olarak varlığını sürdürüyor.