Bir kentin karakteristik özelliği o kentin mimarisine yerleşmiştir. Ankara’nın mimari özelliğinin en güzel göründüğü yerler de tarihi camileridir. Her birinin ayrı bir özelliği bulunan bu camiler Ankara’nın geçmişine de ışık tutmaktadır. Zaman içerisinde yapılan onarımlarla ayakta kalmaya devam eden camilerde bugün ibadetler sürmektedir.
HACI BAYRAM VELİ CAMİİ
Ankara’nın en sembol camilerinin başında Hacı Bayram Veli Camii gelmektedir. Yapımı 1427 yılına kadar giden bu cami Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. 1940 yılında restore edilen cami aslına uygun bir şekilde kalmıştı. Caminin hemen yanında Hacı Bayram Veli Türbesi’nin olması buraya çok farklı bir maneviyat katmaktadır.
KARACABEY CAMİİ
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Karacabey Camii de tarihi bir yapıdır. Yapılan çalışmalarda bu caminin 15. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı tespit edilmiştir. Beş kubbeli bir cami olarak dikkat çeken Karacabey Camii bir minarelidir. Bu minare de çokgen gövdeli tuğla malzemeden yapılmıştır.
AHİ ELVAN CAMİİ
Yapımı 14. yüzyıla kadar uzanan Ahi Elvan Cami kentin en önemli tarihi camileri arasında yer almaktadır. Dış mimarisi oldukça sade ve gösterişsiz olan cami yapımının eski olması ile önemlidir. Ahşap destekli camiler için örnek olabilen Ahi Elvan Camii uzun yıllara meydan okumaktadır.
ZİNCİRLİ CAMİİ
Ankara Altındağ’da Anafartalar Caddesi’nde bulunan Zincirli Camii 17. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Ankaralı Şeyhülislam Mehmet Emin tarafından inşa ettirilen bu cami kare planlı ve kubbesiz olması ile dikkat çekmektedir. Ankara taşı ile inşa edilen cami yıllara meydan okumaktadır.
DİREKLİ CAMİİ
Ankara’da bulunan bir diğer tarihi cami Direkli Camii’dir. Bu caminin yapılışı 15. yüzyılda gerçekleştirilmiştir. Ancak bu cami 18. yüzyılda yenilenmiştir. Caminin kitabesi olmadığı için yapım tarihine dair bilgiler net değildir. Mimari olarak oldukça önemli olan Direkli Camii Ankara Altındağ’da Kale Mahallesi’nde bulunmaktadır.