Ankara'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası madde madde listelendi!

Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Değerleri listesi ile ilgili olarak merak yaşanıyor. Ankara’nın hangi kültürel değerleri bu listede yer alıyor.

Ankara'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası madde madde listelendi!

Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisi olan Ankara geniş bir kültürel mirasa sahiptir. Binlerce yıllık süreçte meydana getirilen bu kültürel miras ile ilgili yapılan araştırmalarda sistematik olarak iki kategoride değerlendirme yapılıyor. Bu çerçevede kültürel miras somut olan ve somut olmayan şeklinde sınıflandırılıyor. Kentlerin kültürel zenginlikleri de bu şekilde ortaya çıkarılıp bu kültürel zenginlikler korumaya alınarak gelecek nesillere aktarılıyor.

ANKARA’NIN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS DEĞERLERİ

Ankara özelinde yapılan kültürel araştırmalarda somut olmayan kültürel miras değerleri belirlenmiştir. Bu değerler kentin geçmişine ışık tutabiliyor. Bir kenti tanımada tek başına yeterli olmayan bu kültürel miras değerleri en azından o kentin tanınması konusunda fikir verebilmektedir. Bu açıdan bu araştırmaların kentler için büyük bir önemi vardır.

Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Değerleri şu şekilde sıralanmaktadır:

-Seymenlik Geleneği
-Nallıhan İğne Oyaları
-Ahilik Geleneği
-Telkari Sanatı
-Bağlama Yapımı
-Ankara Güvey Görme Geleneğinde Höşmerim
-Hacı Bayram Veli etrafında oluşan Sosyal ve Kültürel Değerler
-Ankara’da Tiftik Üretimi ve Geleneksel Sof Dokumacılığı
-Ankara Tarihi Hamamları ve Hamam Kültürü
-Geleneksel Mangala Oyunu
-Beypazarı Bürgü Dokuması
-Geleneksel Beştaş Oyunu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YETKİLİ

Somut Olmayan Kültürel Miras bir sözleşme ile korunmaktadır. Devlet güvencesinde olan bu durumda Kültür ve Turizm bakanlığı yetkilidir ve çalışmalar bu yönde yapılmaktadır. Bazı kültürel miraslar için uluslararası işbirlikleri kurulabilmektedir. Amaç bu kültürel mirasların korunarak geleceğe aktarılmasıdır. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetiminde araştırma ve koruma çalışmaları yapılmaktadır.

Öte yandan yerel yönetimler de bu kültürel mirasların korunabilmesi için çalışma yapabilmektedirler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER