Replika yani birebir taklit edilen anlamına gelen eserler ticarette insanların sık sık karşılaştığı durumlara örnek olarak görülüyor. Takımların formalarının taklit edilerek daha ucuza satılması ya da ziynet eşyalarda görülen benzer taklit olayları bu konu ile ilgili akla gelen ilk örnekler arasında yer alıyor.
Ankara'nın Keçiören ilçesinde de bu duruma örnek sayılacak bir yapı bulunuyor. İlçenin en merkezi yerlerinden birisinde bulunan Estergon Kalesi bundan yaklaşık 20 yıl önce başka bir ülkedeki kalenin replikası olarak inşa edildi.
OSMANLI TARİHİNDE ÖZEL BİR YERİ VAR
Halk arasında kısaca Estergon Kalesi olarak telaffuz edilen Estergon Türk Kültür Merkezi Macaristan'daki Estergon Kalesinin bir taklidi olarak yapıldı. İçerisinde müze, restoran ve çarşı gibi alanlarıyla bir yaşam alanı olan replika kalenin aslı Osmanlı Tarihinde önemli bir yer ediniyor.
Macaristan'da yer alan asıl kalenin 13. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülüyor. Bu kale Osmanlı tarafından 1543 ve 1605 yıllarında iki defa fethedildi fakat 1683'te kesin olarak terkedilmek zorunda kalındı. Günümüzde turizm amaçlı ziyaret edilen bu kaleyi görme fırsatı olmayanlar benzerini Ankara'nın Keçiören ilçesinde görebiliyorlar.