Ankara'nın ilk modern lokantasıydı: Atatürk bile buranın müşterilerindendi!

Başkent Ankara'da bugün varlığını sürdürmese bile bulunduğu döneme damga vuran bir çok yer var. Bu yerler arasındaki Karpiç lokantası Ankara'nın ilk modern lokantası olmasına ek olarak önemli bir detayla da ünlenmişti.

Ankara'nın ilk modern lokantasıydı: Atatürk bile buranın müşterilerindendi!

Cumhuriyetin ilanı ve başkent olması ile beraber hızlıca gelişen Ankara'da yerli ve yabancı insanlarda dükkan açmaya ve ticaret yapmaya başlamıştı. O kişilerden birisi de ülkesindeki devrimin ardından 1917 yılında Türkiye'ye gelen Juri Georges Karpovitch olmuştu.

Ankara'nın ilk modern lokantasıydı: Atatürk bile buranın müşterilerindendi!

(Karpiç ve personelleri)

Karpovitch ya da bilinen adıyla Karpiç Baba İstanbul'un ardından Ankara'ya gelmişti. Burada 1928 yıında ilk olarak Taşhan'da açılan Ankara Şehir Lokantası başkentte açılan ilk modern lokanta olma özelliğini taşıyordu.

ANKARA'NIN ÖNEMLİ İSİMLERİNİN MEKANI OLDU

Taşhan'ın 1933 yılında yıktırılmasından dolayı lokanta aynı meydandaki Belediye Dükkanları Sitesi'nde (sonraki adı 100. Yıl Çarşısı) hizmete devam etti. Yeni mekanı ile beraber Ankara Şehir Lokantası olan bu yer milletvekili ve önemli insanların zamanla gelip gittiği bir yer haline geldi.

Ankara'nın ilk modern lokantasıydı: Atatürk bile buranın müşterilerindendi! - Resim : 2

(Atatürk Karpiç'te yemek yerken)

Adının başka olmasına rağmen bu lokantaya Karpiç denilmesi ise Mustafa Kemal Atatürk'ten dolayı oldu. Buraya sık gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün lokanta sahibine Karpiç demesiyle bu işletme Karpiç lokantası olarak anılmaya başlandı.

Kravatsız girmenin yasak olduğu ve rus-fransız mutfağı yemekleri veren bu lokanta açılmasının üzerinden 22 yıl geçmesinin ardından 1950 yılında kapanarak tarihteki yerini aldı.

(fotolar: t24/ayrancım)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER