Ankara’nın ilçe isimlerinin anlamları ne, nereden geliyorlar?

Ankara’nın ilçelerinin isimlerinin anlamları zaman zaman merak uyandırabiliyor. Bu ilçelerin isimleri nereden geldi, hangi anlamlardan dolayı ilçelere bu isimler verildi?

Ankara’nın ilçe isimlerinin anlamları ne, nereden geliyorlar?

Başkent Ankara’nın ilçe isimleri zaman zaman dikkat çekici olabiliyor. Çoğu kişi de bu ilçelerin isimlerinin anlamını merak ediyorlar. Ayrıca bu isimlerin anlamları da merak uyandırıyor. Her bir ilçenin isminin bir hikayesi bulunurken tarihsel süreçten veya rivayetlerden bu ilçe isimlerinin bazı anlamları bulunuyor.

BAZI İLÇELERİN İSİMLERİNİN ANLAMLARI!

Ayaş ilçesinin ismi oldukça ilgi çekici olurken bu ismin Öztürkçe kökeni olduğu belirlendi. Esasında Ayaş bir Türkmen Oymağı adı olarak da biliniyor. Bu ismin anlamı ise parlak ve aydınlık gece olarak açıklanıyor. Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Ayaş ismi geçmektedir.

Polatlı ilçesinin ismine yönelik de farklı iddialar bulunmaktadır. Bu ismin Frigya krallarından olan Pulat’tan geldiğine inananlar bulunuyor. Ancak bir başka değerlendirmeye göre ise çelik ve kuvvetli anlamına gelen Farsça kökenli Pulat sözcüğünden türetilerek Polatlı’nın isminin ortaya çıktığı düşünülüyor. Yine bir başka iddia da burada yaşayan Bol Atlı Yakup Ağa’dan geldiği ve zamanla bu ismin Polatlı’ya dönüştüğü şeklinde söylenti de bulunuyor.

Etimesgut ilçesinin ismi incelendiğinde tarihsel süreçte farklı varyasyonlar olduğu görülüyor. Ahi Mesud isminden Etimesgut’a kadar uzanan bir süreç olduğu düşünülüyor. Bu yüksek bir ihtimal olarak değerlendirilmektedir. Bölgede buy isimde birisi yaşıyordu ve ilçe de bu ismi kendisinden aldı. İlçenin eski adı Ahimesud olarak biliniyor.

Kızılcahamam Ankara’nın çok eski yerleşim yerlerindendir. Buranın tarihi ilk çağlara kadar gitmektedir. Tarih boyunca farklı isimlerle anılmıştı. Son olarak ise Kızılcahamam ismi verilmiştir. Bunun da nedeni bölgedeki toprak rengi ile şifalı kaplıcalar olmasındandır.

Çubuk ilçesinin isminde ise tarihsel bir kişilik etkili olmaktadır. Selçukluların Anadolu’yu fetihleri sırasında bir Türk Beyi olan Çubuk Bey’den Çubuk ilçesinin ismi gelmektedir.

Ankara’nın her bir ilçesinin isminin özel anlamları bulunmaktadır. Bu isimler tesadüfen verilmemiştir. Konuya dair akademik araştırmalar sık sık yapılmaktadır.

SONRAKİ HABER