Ankara'nın gözde lezzeti! Yapımı saatler sürüyor, Yiyenin tadı damağında kalıyor

Başkent Ankara'nın kültürel ve turizm anlamında önde gelen ilçelerinden olan Beypazarı, ilçenin marka yemeklerinden birisine de ev sahipliği yapıyor. Bu ilçeye gelen vatandaşlar ünlü yemeğin tadına bakarak güzel bir deneyim yaşıyor.

Ankara'nın gözde lezzeti! Yapımı saatler sürüyor, Yiyenin tadı damağında kalıyor

Kurban Bayramının gelmesi ile beraber sofralarda et yemekleri daha çok ağırlık kazanmaya başladı. Bu nedenle Ankara'nın et kullanılarak yapılan ünlü yemeği Beypazarı güveci bir kez daha akıllara geldi. Normal yemek sürelerinden çok daha uzun ve zahmetli bir yapım süreci olan Beypazarı güveci 9 saatlik zaman sonrasında yenilebiliyor.

ODUN ATEŞİNDE PİŞEN LEZZET

Normal pişirme yöntemlerinden daha farklı ve geleneksel bir şekilde yapılan Beypazarı Güveci odun ateşinde pişiriliyor. Yüzyıllarca eskiye dayanan bir tarihçesi bulunan Beypazarı Güveci günümüzde de aynı ilgi ve alaka ile tüketiliyor.

Ankara'nın gözde lezzeti! Yapımı saatler sürüyor, Yiyenin tadı damağında kalıyor

Beypazarı hakkında bilgiler veren aşçılar yemeğin detaylarını paylaşmayı ihmal etmedi. Aşçı Nesrin Sarpça, “Tarihçesi çok eski. Fırın ve odun ateşi olmadan bir ürünümüz bu. Tereyağı, pirinç, et, dana eti olması lazım. Eskiden kaburga eti, koyun etinden yaparlarmış ama şu an dana etinden devam ediyoruz biz. Biber, domates, tuz ve karabiberimiz var o kadar" diyerek hangi malzemeler kullandıklarından bahsetti.

NASIL PİŞİRİLDİĞİNDEN BAHSEDİLDİ

Pişirme şeklini de anlatan Aşçı Sarpça "Odun ateşinde 9 saat pişmesi lazım. 10-15 tane olur zaten bu. Et tadını lezzetini suyuna salar. Sonra çekiyoruz pirinç atmamız lazım. Pirincini atıyoruz, 45 dakika da pirinçli pişirilmesi lazım. Sonra servise hazır şekilde çıkartıyoruz" şeklinde konuştu.

Beypazarı güvecinin Ankara'da olduğu kadar Ankara dışından da talipleri oluyor. Şehir dışından gelen ve yemeğin ününü duyan vatandaşlar yemeği beğendiklerini ifade ediyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER