Ankara'nın gizli klimasını bilmeyen kalmasın! Kışın ısıtıyor yazın serinletiyor bilmeyen çok şey kaçırıyor!

Ankara'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin araştırmaları devam ediyor. Son dönemde vatandaşların oldukça dikkatini çeken ve adının sıklıkla duyulduğu bir adres ise Ankara'da resmen doğal klima görevi görüyor. Ankaralıların keşfetmesi gereken adresleri okurlarımız için derlemeye devam ederken bu kez kentin gizli kliması hakkında bilgiler verdik.

Ankara'nın gizli klimasını bilmeyen kalmasın! Kışın ısıtıyor yazın serinletiyor bilmeyen çok şey kaçırıyor!

Ankara, her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Hemen her gün ilçeye yeni bir yatırım kazandırılırken Ankara'nın turizm alanları da keşfedilmeyi bekliyor. Ankara'da son dönemin en çok tercih edilen adresleri arasında yer alan ve kente yeni kazandırılan bir alanı Haberankara.com okurları için derledik.

Kentte hafta sonunu değerlendirmek ve yeni alanları keşfetmek isteyenler için yeni bir rota olan Gölbaşı ilçesindeki Tulumtaş Mağarası adeta kentte doğal klima görüyor. Yapısı itibariyle yazın soğuk, kışın sıcak havaya sahip olan Tulumtaş Mağarası, klimayı aratmayan etkisiyle yaz aylarında serinlemek isteyen ziyaretçilerin gözdesi oluyor.

ANKARA'NIN DOĞAL KLİMASI: TULUMTAŞ MAĞARASI

tercih ettiği uğrak yerleri arasında bulunuyor. İncek, Hacılar ve Tulumtaş köyleri arasındaki Karayatak mevkiinde bulunan mağara, yaklaşık 30 yıl önce çevre yolu inşası için işletilen taş ocağındaki çalışmalar sırasında keşfedildi.

Ankara'nın gizli klimasını bilmeyen kalmasın! Kışın ısıtıyor yazın serinletiyor bilmeyen çok şey kaçırıyor!

Yaklaşık 265 metre gezilebilir uzunluğa sahip Gölbaşı Tulumtaş Mağarası, turizme kazandırılarak ağustos ayında ziyarete açıldı. Yer altı hava akımı sayesinde yazın soğuk, kışın ise sıcak havaya sahip Tulumtaş Mağarası'nda soğuk hava girişten itibaren hissedilirken, derin kısımlara inildikçe hava sıcaklığı 20 derece kadar düşüyor.

Ankara'nın gizli klimasını bilmeyen kalmasın! Kışın ısıtıyor yazın serinletiyor bilmeyen çok şey kaçırıyor! - Resim : 2

Doğal klima özelliği taşıyan Tulumtaş Mağarası, yurt içi ve yurt dışından pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor. Tulumtaş Mağarası'nın yaklaşık 5 milyon yıl önce oluşumuna başladığı, sarkıt ve dikitlerin genişlemeye devam ettiği belirtilirken mağaranın devamlı kendini yenilediği, bu nedenle de içerisindeki oksijeni ve havasıyla oldukça farklı olduğu, hava sıcaklığının dışarıya göre en az 20 derece düştüğü belirtildi.

Ankara'nın gizli klimasını bilmeyen kalmasın! Kışın ısıtıyor yazın serinletiyor bilmeyen çok şey kaçırıyor! - Resim : 3

Ziyaretçiler, ‘’Mağaranın havası o kadar iyi ki sanki kış ayındaymışız gibi konuşurken ağzımızdan buhar çıkıyor. İnsanlar merkezde yanıyorsa bu mağaraya gelip serinleyebilirler. Gerçek doğal bir klima özelliği taşıyor." ifadelerine yer veriyor. Mağaranın en çok ziyaret edilme sebeplerinden birinin de yazın soğuk, kışın sıcak olmasından kaynaklı olduğunu söyleyen yetkililer ise ‘’Yazın soğuk, kışın sıcak olan mağara kışın da çok fazla ziyaretçi alacak." dedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER