Ankara'nın en yüksek rakımlı ilçesi! Adının anlamı bile tepe demek

Başkent Ankara taşıdığı resmi vasfına ek olarak kendi tarihi ve coğrafi yönleri ile de ön plana çıkıyor. Ankara'nın 25 ilçesi kendi içinde farklı alanlarda sınıflandırılıyor.

Ankara'nın en yüksek rakımlı ilçesi! Adının anlamı bile tepe demek

Ankara'nın merkeze uzak ilçelerinden olan Bala başkentin, soyu Bozulus Türkmenlerine dayanan Mustafa Kemal Atatürk'ün buradan milletvekili olmasından ötürü ayrı bir yerde konumlandırılan ilçesi olarak biliniyor.

Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele ateşini yaktığı dönemlerde Ankara'ya Dikmen sırtlarından girmeden önce bir gece Bala'da geçirmişti. Daha sonrasında Atatürk milletvekilliğini Bala'dan koyarak meclise girmişti.

TÜRKMEN DİLİNDE TEPE ANLAMINA GELİYOR

Halkının Türklük kökeni ve Atatürk ile anılan bu ilçe coğrafi olarak da Ankara'da kendine has bir yere sahip. Bala Ankara'nın 25 ilçesi içinde rakımı en yüksek ilçesi olarak ilk sırada yer alıyor.

Denizden tam 1310 metre yükseklikte olan Bala'nın Türkmen dilindeki anlamı ise yüksek, tepe anlamına geliyor. Yüksekliğinden dolayı sıcaklık seviyesinin diğer yerlere göre az olduğu bu ilçe Beynam Ormanları, Aliasos Antik Kenti ve Kesikköprü gibi turistik ve tarihi yerleri ile de adından söz ettiriyor.

Başkentin merkezine 70 kilometre mesafede bulunan bu ilçe yaklaşık 29 bin kişiye ev sahipliği yapması ile Ankara'nın en az nüfuslu ilçelerinden birisi olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER