Ankara tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Çok sayıda medeniyet burada kök salarken her birinin bıraktığı izlere halen daha bu kentte ulaşılabiliyor. Bu açıdan tarihsel kimliği çok zengin olan Ankara’da Roma döneminin etkin olduğu yıllarda büyük bir imar çalışmaları da yapılmış. Ankara’nın en eski yolu olarak bilinen tarihi yol ise Antik Roma Yolu olarak kayıtlara geçti.
1995 YILINDA ORTAYA ÇIKARILDI
Ankara’nın Altındağ ilçesinde Ulus Şehir Çarşısı’nın hemen yanında yer alan Antik Roma Yolu için çalışmalar 1995 yılında başlamıştı. O dönem Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu yönetiminde yapılan kazıda Geç Roma Dönemi’ne ait bir yol bulunmuştu. 2006 yılında ise Ankara Valiliği’nin otoparkının inşaatı için çalışmalar yapılırken o yolun devamı tespit edilmişti.
KAZILARDA TARİHİ ESERLER BULUNDU
Antik Roma Yolu’nun olduğu yerde yolun gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalarda önemli tarihi eserler bulunmuştu. 1800 yıllık Hermes heykeli, Frig dönemine ait seramikler, Roma dönemine ait olduğu düşünülen başı kırık kadın heykeli, seramik kaplar, pişmiş topraktan at figürleri kazılarda elde edilen tarihi eserlerden birkaçı olarak kayıtlara geçti.
BUGÜNE KAZANDIRILDI
Ankara tarihi ile ilgili olarak çok önemli bir yer olan Antik Roma Yolu için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bir protokol yapmış ve restorasyon çalışmaları da büyük oranda tamamlanmıştı. Ankara’nın kent tarihi için çok önemli olan bu yapının yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesi ve bulunduğu bölgenin daha hareketli bir yer almasını sağlaması bekleniyor.
Ankara’da Roma dönemine ait çok önemli tarihi yapılar ve diğer kalıntılar bulunuyor. Roma için bir merkez olan Ankara daha sonra da gelen medeniyetler için önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinin Ankara olarak belirlenmesi tesadüfi bir durum olmadığı bu zengin geçmiş ile açıklanıyor.