Ankara'nın en büyük antik kenti o ilçede! Akıllara gelenden çok farklı bir yerde

Yakın dönemde tarih sahnesinde edindiği yere ek olarak binlerce yıl öncesinde bünyesinde yaşayan medeniyetlerle bilinen Ankara'da bir çok tarihi alan bulunuyor. Bu tarihi alanlar arasında en büyüğü Parnassos başkentin pek tahmin edilemeyecek şehrinde yer alıyor.

Ankara'nın en büyük antik kenti o ilçede! Akıllara gelenden çok farklı bir yerde

Ankara'nın medeniyetler tarihi denildiğinde akla ilk olarak Polatlı ilçesinde yer alan Gordion Antik kenti geliyor. Dünyaca ünlü bu Frig kenti UNESCO listesinde yer alarak şehir ve ülke için özel bir başarı elde etmişti.

İSTANBUL'DAN KUDÜS'E GİDEN YOLDA YER ALIYOR

Gordion haricinde Ankara'da başka Antik kentlerde bulunuyor. Bu antik kentler arasında en büyüğü ise Şereflikoçhisar ilçesinde yer alan Parnassos antik kenti olarak ifade ediliyor. İlçenin Parlasan köyünde yer alan bu antik kent Roma medeniyetinden izler taşıyor. Bu yerin o zamanki adı Konstantinopolis olan İstanbul'dan başlayıp Kudüs'e kadar giden yol güzergahı üzerinde bir durak olduğu belirtiliyor.

photo m arslan

HRİSTİYANLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR KENTTİ

2010 yılında Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından bölgede başlatılan kazı çalışmalarında Parnassos'a ait önemli izler bulundu. Milattan önce 469-470 yıllarında kurulan bu şehrin o dönem hristiyanların hac rotası üzerinde yer almasından dolayı önemli bir şehir olduğu düşünülüyor.

Şereflikoçhisar ve Ankara için özel bir anlam ifade eden bu şehrin kalıntılarına yönelik çalışmalar sürüyor. Bölgedeki yaşam kalıntılarının Hitit dönemlerine kadar uzandığı bu Roma medeniyeti şehrini turizme kazandırmak adına adımlar atılıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER