Ankara'nın defalarca yer değiştiren 100 yıllık ünlü heykeli! Adı seyyar havuza çıktı

Cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren Ankara'da o dönemin izlerini yansıtan mimari eserler çoğalmaya başladı. Şehrin gelişip değişmesine göre bu eserler ile ilgili farklı kararlar alındı.

Ankara'nın defalarca yer değiştiren 100 yıllık ünlü heykeli! Adı seyyar havuza çıktı

Ankara Cumhuriyetin ilan edilmesine ve edildikten sonraki zamanlarda büyük bir değişim ve popülerliğe sahip oldu. Öncü bir Anadolu şehrinden Türkiye Cumhuriyetinin başkentine evrilen Ankara'da bir çok yeni yapı ve heykel inşa ettirildi.

Dönemin şartlarına göre bazı heykeller yurt dışından sipariş ettirildi. O heykellerden birisi olan Su Perileri dönemin Ankara Belediye Başkanı Asaf İlbay'in sipariş etmesi üzerine İtalya'dan başkente getirildi.

foto emrah turudu

SU PERİLERİNE BİR TÜRLÜ YER BULUNAMADI

1924 yapımı olan bu heykel 100 yıllık tarihi içerisinde çok sayıda yer değiştirdi. Heykel ilk olarak Demirlitepe'ye konuldu fakat merkeze uzak kalmasından dolayı Kızılay'a taşındı. Güvenpark'ın ünlü Güvenlik Anıtı inşaatından dolayı buradan da alınan heykel Evkaf Apartmanı parkına taşındı.

1940 yılına gelindiğinde heykel bu seferde Gençlik Parkı inşaatından dolayı Hamamönüne taşındı. Bu taşınma esnasında kısmi zarar gören heykel 1960'larda belediye deposuna kaldırıldı. Dönemin gazetecisi Halil Soyuer'nin girişimi ile depodaki heykel Tandoğan'a götürüldü.

Ankara'nın defalarca yer değiştiren 100 yıllık ünlü heykeli! Adı seyyar havuza çıktı - Resim : 2

YAKLAŞIK 15 YILDIR SON YERİNDE DURUYOR

1992'de heykel şu anki adı Anadolu Meydanı olan Tandoğan'a metro yapımı dolayısıyla kaldırılan Su Perileri heykeli 2010 yılına geldiğinde son yerine kavuştu. Ankara merkezini gezip duran ünlü su perileri heykeli günümüzde CerModern önünde konumlandırıldı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER