Başkent Ankara bir kere daha Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ev sahipliği yaparken Ankara'nın Güdül ilçesinde yıllardır devam eden gelenek bu sene de yerine getirildi. Yakılan geleneksel 'sinsin ateşi' etrafından toplanan hak Cumhuriyet Bayramını büyük bir coşkuyla hep birlikte kutladı, geleneksel kutlama ritüeli yerine getirilmiş oldu.
ANKARA GÜDÜL'DE CUMHURİYET KUTLAMALARI TÜM HIZI İLE DEVAM EDİYOR!
Ankara'nın Güdül ilçesinde Cumhuriyet Bayramı'nın 101. yılı, geleneksel 'sinsin ateşi' etrafında büyük bir coşkuyla kutlandı. Güdül'de her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet coşkusu ve birlik sembolü olarak yanan sinsin ateşi, vatandaşları bir araya getirerek kültürel ritüelin yaşatılmasını sağladı. Her yıl düzenli olarak Güdül'e geldiğini belirten Ceren Doğan, "Yıllardır süren bir gelenek. Ben de burada doğup büyüdüğüm için çocukluğumdan beri hep geliyorum.
Bugün de işten izin alıp geldim. Özellikle sinsin için. Kaçırmak istemiyordum. Normalde Ankara'da yaşıyorum merkezde. İşten izin alıp özellikle geldim" dedi. Yüz yıldır süregelen bu geleneğin devam etmesini temenni eden Cahit Gökmen ise, "Geleneksel olarak atalarımızın devam ettirdiği bir gelenek bu. Biz devam ettiriyoruz. Bizden sonraki geleneksel olarak çocuklarımız, torunlarımız, onlar da devam ettirecek. İnşallah yüzyıllar boyu devam eder bu gelenek" ifadelerini kullandı.
Sinsin ateşi hakkında bilgi veren Serkan Baykal ise, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz' dediği günden bu yana her sene iki gün boyunca Cumhuriyet atışı yapmaktadır. Buranın yerli halkı birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunu kutluyor.
Avcılar Derneği önce gösterilerini yapıyor. Daha sonrasında da sinsin ateşi yakılarak oyunlar oynanıyor. Bu oyunlar da Cumhuriyet'in ilanını temsilen mutluluk açısından oynanan bir eğlence türüdür" diye konuştu.
Yakılan sinsin ateşi Güdül halkı için bir bayram kutlamasından ziyade birlik ve dayanışmanın simgesi olarak ta kabul ediliyor. Her sene Cumhuriyet Bayramı öncesinde yakılan dev ateş etrafında toplanan vatandaşlar hep birlikte şarkılar ve türküler söyleyerek geleneksel halk oyunlarını oynarken Güdül'ün kültürel mirasını da gelecek nesillere aktarıyorlar.