Ankara’nın bu çorbası damakları şenlendiriyor! Yaz aylarında ana yemek olarak da tüketiliyor

Ankara yöresine ait bazı lezzetler genel anlamda çok fazla bilinmezken bu lezzetler arasında yer alan özel bir çorba da damak zevkine güvenen gurmelerin keşfini bekliyor.

Ankara’nın bu çorbası damakları şenlendiriyor! Yaz aylarında ana yemek olarak da tüketiliyor

Ankara, kent hayatındaki modern tarzı ve mimari alanındaki tarihi mirası kadar doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle de öne çıkan bir şehir olarak öne çıkıyor. Kentin pek çok ilçesinde, o yöreye has, bir kimliğe sahip özel lezzetler de bulunuyor. Ancak bu lezzetlerden bazıları var ki çok az kişi tarafından bilindiği gibi henüz hak ettiği ilgiyi de göremiyorlar.

Ankara’nın bu kıyıda köşede kalmış lezzetlerinden birisi İnceğiz Çorbası. Aslında Ankara lezzetleri denildiğinde bilinen bir lezzet olsa da diğer popüler lezzetleri Ankara Tava, döner kadar yemek gurmelerinin aklına hemen ilk olarak gelmiyor.

SOĞUK AYRAN AŞI’NDAN FARKLI

İnceğiz Çorbası’nın en önemli özelliği yaz mevsiminde de ana yemek olarak tüketilebilmesi. Besleyici değeri yüksek olan İnceğiz Çorbası içerdiği bazı malzemeler açısından ve yazın daha çok tercih edilebilmesiyle Soğuk Ayran Aşı çorbasını da hatırlatıyor ancak ondan farklı. Çünkü içerisinde haşlanmış nohut, semizotu ve yoğurdun yanı sıra buğday ve kuzu eti de bulunuyor.

İnceğiz Çorbası’nı hazırlamak isteyenlerin ise çorbayı ustalıkla ve terbiye ederek yapması gerektiğini de hatırlatalım. Kırmızı toz biber ile sunulan bu özel çorba Ankara’daki, özellikle yerel halkın adeta damaklarını şenlendiriyor.

HAZIRLANIŞI VE MALZEMELER

Ankara’nın bu çorbası damakları şenlendiriyor! Yaz aylarında ana yemek olarak da tüketiliyor

İnceğiz çorbası için gereken malzemeler: haşlanmış nohut, haşlanmış buğday, küçük doğranmış et, semizotu sapları, tuz, yoğurt, un, su, margarin (veya tereyağı) ve kırmızı toz biber

İnceğiz çorbasının tarifinde ise ilk olarak büyük bir tencereye haşlanmış nohut, buğday ve küçük doğranmış eti konulur. Sonrasında üzerine sıcak su ilave edilir. Bu işlem sonrasında semizotu sapları ince ince doğranır ve tencereye konulur. Tuz da eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır et ve sebzelerin pişmesi beklenir.

Pişme işlemi sırasında ayrı bir kapta yoğurt, un ve suyu iyice çırpılır. Pişmekte olan tenceredeki sudan bir kepçe alarak yoğurtlu karışıma eklenir. Sonrasında yoğurtlu karışım yavaşça tencereye eklenir ve karıştırılır. Çorba kıvamını alana kadar pişirilir. Başka bir tavada margarin eritildikten sonra ise kırmızı toz biberi eklenir ve kavurulur.

Pişen çorba kaselere paylaştırılırken üzerine biberli margarini gezdirilir ve servis yapılır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER