Ankaralılar hiç bilmediğiniz eviniz, arsanız olabilir! Uzak akrabadan mirasınız çıktı çıkacak

Miras olarak kalan mal varlıkları çoğu zaman biliniyor. Ancak bazen uzak akrabadan kalan miras bilinemeyebiliyor. Bu durumda kişiler almaları gereken miras payından dahi olabiliyorlar.

Ankaralılar hiç bilmediğiniz eviniz, arsanız olabilir! Uzak akrabadan mirasınız çıktı çıkacak

Miras ile alakalı olarak sorular her zaman güncel kalabiliyor. Herkes hayatında bir veya birkaç defa kendisini miras paylaşımı içerisinde bulabiliyor. Bundan dolayı bu bilgiler oldukça önemseniyor. Kişiler yasal haklarını bilerek ona göre hareket etmek istiyorlar. Ancak bazı ihmaller veya bilgi sahibi olunmaması miras olarak alınabilecek mal varlıklarının başkasının olmasına neden olabiliyor.

UZAK AKRABA MİRASI NEDİR?

Uzak akrabadan miras kalması olayı her zaman gerçekleşebilecek bir durum değildir. Ancak bazı koşulların yerine getirilmesi halinde mümkündür. Hatta hiç hesapta yokken miras sahibi bile olunabiliyor. Kişilerin varlıklarından dahi haberdar olmadıkları akrabalarından miras kalması pek de mümkün olabiliyor.

Ankaralılar hiç bilmediğiniz eviniz, arsanız olabilir! Uzak akrabadan mirasınız çıktı çıkacak

Miras hukukunda miras hakkı soy bağı üzerinden verilmektedir. Bunun için de 3 farklı zümre belirlenmiştir. Uygulanan sitem de oldukça basittir. Bir zümrede mirasçı varsa miras bir diğer zümreye geçemiyor. Yani 1. zümre olan miras bırakanın çocukları ve onların çocukları yoksa o zaman 2. zümreye bakılmaktadır. 2. zümrede ise miras bırakanın anne ve babası ile onların çocukları gelmektedir. Bunlar da miras bırakanın kardeşleri ve yeğenleridir. Bu ikinci zümrede de herhangi bir mirasçı yoksa veya miras hakkı üçüncü zümreye geçecektir. Üçüncü zümrede ise miras bırakanın büyük annesi ve büyük babası ile onların çocukları gelmektedir. Bu şekilde uzak akrabadan miras kalma olayı gerçekleşebilir.

UZAK AKRABADAN KALAN MİRAS NASIL ÖĞRENİLİR?

Miras devri veraset ilamları ile mümkün olabilmektedir. Kişi öldükten sonra verilen veraset ilamları ile sahip olduğu mal varlıkları mirasçılarına geçecektir. Bu şekilde mirasçılar ortaya çıkarlar. Ancak bunun öğrenilmesi için sorgulama yapılması gerekir. Kişiler kendilerinin birilerinin yasal mirasçısı olup olmadıklarını e-devlet üzerinden öğrenebilirler. Yapılacak veraset ilamı sorgulamaları ile bunlar görülebilir.

MİRAS HAKKI KAYBEDİLİR Mİ?

Uzak akrabadan kalan mirastan haberi olmayanlar bu miras haklarını zamanla kaybedebilirler. Kendileri için kayıp olduklarına dair işlem yapılır ve bundan haberleri olmazsa miras söz konusu olan menkul ve gayrimenkul mal varlığı tasfiye edilebilir. Bu durumda miras hakkı hiç haberdar olunmadan dahi ortadan kalkabilir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER