Ankaralılar bile bunu bilmiyor gördüğünüze inanın! Ankara konut fiyat artışında dünya birincisi oldu

Dünya ülkelerini kapsayan çeşitli araştırmalara yer veriliyor. Bu çerçevede dünyada konut artış verileri ele alınırken son açıklanan rakamlar da gündem oldu. Başkent Ankara'nın dünya ülkelerini solladığının ortaya çıktığı veriler karşısında Ankaralılar da şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Ankaralılar bile bunu bilmiyor gördüğünüze inanın! Ankara konut fiyat artışında dünya birincisi oldu

Pandemi dönemi sonrasında ülkemizde artan konut fiyatlarına ek yeniden yükselen konut sayısında da artış yaşandı. Sıfır konutlarla ilgili olarak çeşitli kampanyalar yapılırken konuta olan rağbetin artması ile beraber yeni trendlere uygun inşaatların yapımında da sıklık gözlendi.

Yeni konutlar inşa edilmeye devam ederken bu konutların satışları da devam ediyor. Konut satış fiyatları yükselişini sürdürürken artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların konuta erişimi zorlaşıyor. Son olarak Ankaralıları bile şaşkına uğratan yeni bir yurt dışı verisine yer verildi.

ANKARA KONUT FİYAT ARTIŞINDA DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU

'Global Residential Cities Index' araştırmasının 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Dünyadaki 107 kenti kapsayan global konut fiyatları endeksine Türk şehirleri damga vururken konut fiyatlarının değişimlerini inceleyen çalışma ile Ankara gerçeği ortaya çıktı. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde konutta en hızlı fiyat artışı yüzde 20 ile Ankara'da görüldü. Başkent Ankara'da yıllık bazda fiyatlar yüzde 102 artarken, Paris, Berlin, Londra, Amsterdam, Viyana ve Stockholm gibi Avrupa başkentlerinde konut fiyatlarının gerilediği ortaya çıktı.

Ankaralılar bile bunu bilmiyor gördüğünüze inanın! Ankara konut fiyat artışında dünya birincisi oldu

Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla arttığı şehir yüzde 102,7 ile Ankara olurken Ankara'yı yüzde 77 ile İstanbul takip etti. Son üç aylık fiyat artışına bakıldığında Ankara'daki fiyat artışının, lüks projelerle bilinen Dubai'deki bir yıllık fiyat değişimini solladığı ortaya çıktı ve Başkent Ankara'da üç ayda konut fiyatları yüzde 20 arttığı, İstanbul'da ise bu oranın yüzde 17 seviyesinde seyrettiği belirlendi. Yapılan çalışmaya göre konut fiyatlarının en çok arttığı 10 şehir (12 Aylık Değişim (%)) ile;

Ankara 102.7

İstanbul 77.6

Dubai 18.0

Zagreb 14.0

Atina 12.0

Vilnius 11.6

Varşova 10.6

Perth 9.7

Sofya 8.8

Philadelphia 8.6

Ankara ve İstanbul'un konut fiyat artışlarında dünya ülkelerini sollaması ise sosyal medyada gündem oldu.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER