Ankara’daki bu sığınağı neredeyse kimse bilmiyor! Atatürk'ün emriyle yaptırılmış sığınak sanat ve teknolojiyle buluşuyor 

Ankara’nın Ulus semtinde neredeyse kimsenin bilmediği tarihi bir sığınak yer alıyor. Atatürk’ün emriyle yaptırılan sığınağın detaylarını sizler için hazırladık. 

Ankara'daki bu sığınak sanat ve teknolojiyle buluşuyor

Ankara mimarisi tarihindeki pek çok eserle anılmaya devam ediyor. Ancak bu eserler arasında bazıları var ki çok az biliniyor. Hatta neredeyse kimse bilmediği ve keşfedilmeyi bekleyen eserler olarak karşımıza çıkıyor. Bu eserlerden biri de Ulus semtindeki tarihi bir sığınak.

Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile 1936 yılında ön çalışmaları başlayan sığınağın 1941 yılında inşasına başlanmış ve 1942 yılında teslim edilmiştir.

Daha önceleri İkinci Meclis olarak kullanılan ve uzun yıllardır Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren yapının arkasında yer alan Tarihi Büyük Sığınak, vizyoner bir kuratörlük ve tasarım anlayışıyla bir sığınak olmanın çok ötesine geçiyor.

SIĞINAK SANAT VE TEKNOLOJİ TEMASINI BARINDIRIYOR

Ankara’daki bu sığınağı neredeyse kimse bilmiyor! Atatürk'ün emriyle yaptırılmış sığınak sanat ve teknolojiyle buluşuyor 

1325 metrekarelik bir alana inşa edilmiş Tarihi Büyük Sığınak, Milli Mücadele döneminde meclisin olağanüstü koşullar ve savaş durumunda çalışmalarını devam ettirebilmesi için kuruldu.
Ulus’taki sığınağa ziyarete gelen Ankaralılar, burada sanat ve teknoloji temasını barındıran çeşitli obje, tablo ve tasarımlarla karşılaşıyor. Sığınağın tüm detayları itiş-emiş imkanına sahip kum ve su düzenekleri ile donatılmasının yanı sıra yarım daire şeklindeki bir plana ve betonarme bir yapıya sahip.

Tarihi Büyük Sığınak’ta çeşitli sergiler de yapılıyor ve bu düzenlenen sergilerin hepsi ücretsiz şekilde Ankaralı sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Ankara’daki bu sığınağı neredeyse kimse bilmiyor! Atatürk'ün emriyle yaptırılmış sığınak sanat ve teknolojiyle buluşuyor  - Resim : 2

ULUS'TAKİ SIĞINAĞA NASIL GİDİLİR?

Ulus'taki Tarihi Büyük Sığınak, Cumhuriyet Müzesi olan İkinci TBMM'nin arkasında, meclis ile Rüzgarlı Sokak arasında bulunuyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER