Ankara'da yüzyıllardır ayakta duran köprü! Adını bilmeyen nerdeyse kalmadı

Ankara'da inşa edildiği dönemlerden bu zamana kadar önemli işlevlerde kullanılan eserler bazı eserler bugün yerleşim yerlerinin arasında kaybolmak durumunda kaldı. Bu eserlerden olan Akköprü şehirde adı ile unutulmayanlar arasına girmeyi başardı.

Ankara'da yüzyıllardır ayakta duran köprü! Adını bilmeyen nerdeyse kalmadı

Bulunduğu yere verdiği isim ile genelde akıllarda yer edinen Ak köprü günümüzde Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alıyor. Tam 8 asır önce inşa edilen bu köprü dönemin Ankara valisi Kızıl Bey tarafından yaptırıldı.

insanların kara parçaları arasında rahatça geçiş yapabilmesi açısından büyük önem taşıyan köprülerden birisi olan Akköprü Osmanlı döneminde de özel bir yer olarak kullanıldı. Akköprü eski yüz yıllarda kervanlar, askerler ve hacıların Ankara'dan uğurlanma yeri olarak hizmet verdi.

ARABALAR GEÇEMİYOR

Bir dönem araba trafiğine de açık olan Akköprü 1960 yılında, yapılan bakım ve onarım çalışmalarının ardından sadece yayalara açık kaldı.

Akköprü konum itibariyle de rahatlıkla görülebilecek bir yer de bulunuyor. Bu köprüyü yakından tanımak isteyen vatandaşların AnkaMALL alışveriş merkezinin olduğu bölgeye gitmesi yeterli. Köprü AVM'nin tam karşısındaki yolda yer alıyor.

Ankara Çayı üzerinde yer alan ve şehrin asırlardır ayakta duran yapılarından birisi olan Akköprü ile ilgili hassasiyet sürüyor. Görünüşünden de eski bir köprü olduğu izlenimi veren Akköprü 1200'lü yıllardan beri var olması ile kendisini farklı bir kategoride konumlandırmayı başarıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER