Ankara'da yaşayan şoförler dikkat! Bunu yapmazsanız araç kullanamazsınız

Türkiye ve dünyada her yıl yüz binlerce insan araba sürme eğitimi almasının ardından ehliyet sahibi oluyor. Uzun yıllardır ehliyet sahibi olanları ise yeni bir düzenleme bekliyor.

Ankara'da yaşayan şoförler dikkat! Bunu yapmazsanız araç kullanamazsınız

Son yıllarda Türkiye'de ehliyetler ve kimlikler konusunda bir çok değişiklik yapılmıştı. İçişleri Bakanlığı konu ile ilgili yapılan alınan kararları vatandaşlar ile paylaşmıştı.

ESKİ TİP EHLİYETİ OLANA DEĞİŞTİRME ZORUNLULUĞU

Ankara'da yaşayan sürücüler de dahil olmak üzere Türkiye'deki on binlerce vatandaşı ilgilendiren gelişme ise 2016 yılı öncesinde ehliyet sahibi alan vatandaşlar ile ilgili olmuştu. İçişleri Bakanı geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklama ile 1 Ocak 2016 yılı öncesinde ehliyet alan kişilerin ehliyetlerini değiştirmesi gerektiğini açıklamıştı.

O dönem alınan kararda son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirtilmiş fakat bu karar değiştirilerek 2 yıl daha uzatılmıştı. Bir kez daha uzatılmasının beklenmediği ehliyet değiştirme için son tarihe kadar işlemleri yapmayanlara ise büyük miktarda bir para cezası işlemi uygulanacak.

Ankara'da yaşayan şoförler dikkat! Bunu yapmazsanız araç kullanamazsınız

EHLİYET DEĞİŞTİRME BEDELİ SADECE 15 TL

İçişleri Bakanlığı'nın belirttiği tarihten önce ehliyet alanların yeni tip ehliyete geçmesi için ödemesi gereken bedel ise 15 TL olarak duyuruldu. Eski tip ehliyeti olan vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Gene Müdürlüğüne giderek kendilerinden istenen evrakları vererek dakikalar içinde yeni tip ehliyet işlemlerini tamamlayabilirler.

YENİ TİP EHLİYET İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?

Eski tip ehliyetleri olan vatandaşların yeni tip ehliyete geçerken ilgili kuruma bir dizi evrak teslim etmesi gerekiyor. O evraklar ise şunlar oldu;

Adli sicil belgesi
Varsa eski tip ehliyet
Kimlik belgesi
1 tane biyometrik fotoğraf
Sürücü sağlık raporu
Yatırılması gereken harç ve değerli kağıt ücreti (15 TL)
Kan grubunu gösterir belge

SON TARİH 31 ARALIK 2024

Söz konusu işlemi belirtilen tarihe kadar yapmayanlar için büyük bir ceza işlemi uygulanacağı açıklandı. Edinilen bilgiye göre yeni tip ehliyet işlemine geçmeyen vatandaşların 12.978 TL ceza ödemesi bekleniyor.

İlerleyen dönemde bu rakamın değişip değişmeyeceği ise ilerleyen günlerde belli olacak. Vatandaşların ceza ödememek adına en kısa zamanda işlemini tamamlaması büyük önem arz ediyor.

SONRAKİ HABER