Ankara'da senede iki defa açılan müze! Yaklaşık yarım asır o kişinin eviydi

Başkent Ankara yakın dönemde ülke tarihine damga vurmuş pek çok yapıya ev sahipliği yapması ile biliniyor. Bu yerler arasında bulunan bir köşk yıllarda ev olarak kullanılmasının ardından günümüzde yarı-müze olarak hizmet veriyor.

Ankara'da senede iki defa açılan müze! Yaklaşık yarım asır o kişinin eviydi

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden milli mücadele dönemi ve sonrasında Mustafa Kemal Atatürk liderlik vazifesini üstlenmişti. Atatürk ile askerlik döneminden tanışan ve aralarındaki arkadaşlığın uzun yıllar devam ettiği İsmet İnönü, Cumhuriyet döneminin 50 yıllık döneminde de yaşantısını sürdürmüştü.

İNÖNÜ AİLESİYLE ÖZDEŞLEŞTİ

İsmet İnönü 1923 yılında Ankara'da bir bağ evi satın adı. 2 yıl boyunca süren tadilatın ardından 1925 yılından itibaren İnönü ailesi burada yaşamaya başladı. İsmet İnönü oturduğu 1925 yılından vefat ettiği 1973 yılına kadar burada ikamet etti.

Ankara'da senede iki defa açılan müze! Yaklaşık yarım asır o kişinin eviydi

İsmet İnönü burada Mustafa Kemal Atatürk ile uzun vakitler geçirdi. Atatürk'ünde eve ilgi gösterdiği, bilardo oynadığı bu köşk Erdal ve Özden İnönü'nün dünyaya gözlerini açtığı yerler oldu.

İKİ MİLLİ BAYRAMI KAPSAYAN DÖNEMLERDE AÇILIYOR

İsmet İnönü'nün vefatından sonra 1983 yılında İnönü Vakfı kuruldu. Vakıfta köşkü müze yapma kararı aldı. Müzenin özelliği ise yılda sadece 2 defa kapılarını açması oldu. Pembe Köşk Her yıl 23 Nisan ve 29 Ekim dönemlerinde, yaklaşık birer aylık süreyle ziyaretçilere açılmaya başlandı.

Ankara'da bir çok ilke ve önemli organizasyona ev sahipliği yapan Pembe Köşk Seğmenler Parkı karşısında varlığını sürdürüyor. Köşk'te İsmet İnönü'nün şahsi bazı eşyaları da sergileniyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER