Ankara'da efsanevi genç kadın türbesi! Kar hasretinin sonunu getirdiği rivayet ediliyor

Başkent Ankara'da yüzyıllardır varlığını sürdüren ve halk tarafından hürmet gösterilen bir çok türbeler bulunuyor. Bu türbelerden bazılarının hakkında net bilgi olmamasına karşın rivayetler ile haklarında anlatılan hikayeler bulunuyor.

Ankara'da efsanevi genç kadın türbesi! Kar hasretinin sonunu getirdiği rivayet ediliyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus meydanında bulunan Melike Hatun camisinin yürüme mesafesi ile çok yakın bir ara sokağında bulunan Karyağdı Hatun Türbesi ilgi çekici bir hikaye barındırıyor.

Ankara'da efsanevi genç kadın türbesi! Kar hasretinin sonunu getirdiği rivayet ediliyor

Üzerindeki kitabeden 1577 yılında vefat eden genç bir kadının kabrinin olduğu anlaşılan türbe binaların arasında tek başına varlığını sürdürüyor. Tek bir girişi ve kabrin olduğu türbenin hikayesi ile şu şekilde;

Ankara'da o dönemlerde genç ve güzel bir kız evlenme çağında bir kişi ile evlendirilir ve yuva kurar. Genç kız evliliği sonrasında anne olmayı beklerken hamileliği döneminde kar aşermeye başlar. Yaz sıcağının etkili olduğu o dönemde içten ettiği dualar sonunda Ankara'ya kar yağar. Genç kız sevinç içinde kardan yemeye başlar fakat beklenmedik bir durum yaşanır.

DİLDEN DİLE AKTARILAN HİKAYE

Kar hasreti ile dualar eden genç kadın yediği kardan dolayı vefat eder. Genç kadının eşi ise hamile eşini ve doğmamış çocuğunu üzüntü içinde türbenin olduğu yerde defneder. Dilden dile aktarılan bu rivayetten dolayı türbenin adı Karyağdı Hatun Türbesi olarak kalır.

Sultan 3. Murad döneminde vefat ettiği türbedeki kitabeden anlaşılan kadının türbesi Ankara'nın önemli bir noktası olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
(foto evliyalarnet)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER