Ankara'da bu ilçeyi bizzat Atatürk kurdurttu! Şimdi yüzbinlerce insan yaşıyor

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ömrünün önemli bir kısmını geçirdiği ve kabrinin bulunduğu Ankara'ya ilgisi olduğu biliniyor. Şehrin doğru büyümesi adına teşviklerde bulunan Atatürk bugün başkentin merkez ilçelerinden birisinin kurulmasında önemli bir rol aldı.

Ankara'da bu ilçeyi bizzat Atatürk kurdurttu! Şimdi yüzbinlerce insan yaşıyor

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Ankara tarihi ve kültürel zenginliği haricinde gelişmişlik düzeyi olarak iyi bir konumda değildi. Savaştan çıkan bir ülkenin kurtuluş mücadelesi merkezi olması ve daha sonrasında başkent ilan edilmesi ile beraber Ankara giderek büyüdü.

Ülkeyi kuran ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk zamanının büyük bir kısmını Ankara'da geçirmeye başladı. Bu süreçte Cumhuriyetin ilk yıllarında örnek bir yerleşim yeri kurma hedefiyle hareket eden Atatürk bugün Etimesgut ilçesinin temellerini Ahi Mesut Çiftliğini satın alarak attı. Burada Ahi Mesut Numune Köyü olarak örnek teşkil edecek bir yerleşim yeri kurulur ve Bulgaristan'dan göç eden muhacirler buraya yerleştirildi.

Ankara'da bu ilçeyi bizzat Atatürk kurdurttu! Şimdi yüzbinlerce insan yaşıyor

ATATÜRK SIK SIK ETİMESGUT'A GİDERDİ

Örnek köy olarak inşa edilmesi planlanan alan Mustafa Kemal Atatürk tarafından da büyük önem taşıyordu. Boş zamanlarında buraya gelen ve halk ile sohbet eden Atatürk halen ilçede bulunan Halk Sağlığı Laboratuvarının olduğu binada kendisine tahsis edilen bir odada çalışmalarına devam etti.

Etimesgut zaman içerisinde giderek büyüdü. İlk zamanlarda Yenimahalle'ye bağlı bir yer olan Etimesgut 1990 yılında ilçe oldu. Günümüzde 600 binden fazla nüfusa sahip bu ilçe Ankara'nın değeri giderek artan yerleri arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER