Ankara'da binlerce yıllık tarihi kale! Atatürk buraya bizzat ilgi gösterdi

Başkent Ankara genel olarak tarihi ve kültürel olarak adından söz ettirdiği gibi ilçelerinde de benzer durumlar yaşanıyor. Şehrin ilçelerinde kökeni çok eski yıllara dayanan ve ilgi çeken yerler bulunuyor.

Ankara'da binlerce yıllık tarihi kale! Atatürk buraya bizzat ilgi gösterdi

Ankara'nın merkez ilçeleri yoğun nüfusun yaşadığı ve kamusal yapıların daha çok olduğu yerler olarak ön plana çıkıyor. Merkeze uzak ilçeler ise daha çok tarihi ve turistik yerleri ile insanları kendilerine çekmeyi başarıyor.

Tarihi olarak önemi çok olan yerlerden birisi olarak Haymana ilçesinde bulunan Gavur Kalesi Ön plana çıkıyor. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile 1930 kalenin olduğu alanda kazılar yapılırken, Atatürk alanı bizzat ziyaret ederek verdiği önemin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi.

Ankara'da binlerce yıllık tarihi kale! Atatürk buraya bizzat ilgi gösterdi

DIŞINDAKİ KABARTMALAR DİKKAT ÇEKİYOR

Haymana'nın Dereköy mahallesinde bulunan bu kalede yapılan çalışmalarda yapının milattan önce 1600-1700 yılları arasında yapıldığı tespit edildi. Uzun yıllar kazı çalışmalarının yapıldığı bu alan dışında 2 adet asker kabartması ile dikkat çekiyor. Kadın kabartmasının da bulunduğu kalenin dini işler, gözetleme ya da karakol olarak yapılması üzerinde de duruluyor.

Hititler döneminde inşa edildiği düşünülen bu yapıda devam eden çalışmalarda Frig ve Roma gibi önemli medeniyetlerden de izler bulundu. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen tarihi eserler günümüzde Ankara Altındağ'da bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesinde vatandaşlar tarafından ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER