Ankara'da antik çağlardan bir hazine yatıyor! 4 bin 500 yıllık tarih gün yüzüne çıktı başkentin kültür mirası oldu

Ankara'nın tarihi ve kültürüne ışık tutan arkeolojik buluş UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. 4 bin 500 yıllık efsanevi insan yaşamını gözler önüne seren antik çağların hazinesi artık ziyaretçi akınına da uğramaya başladı. Başkentin yeni gözdesi, bir medeniyetin yaşamına da ışık tutuyor.

Ankara'da antik çağlardan bir hazine yatıyor! 4 bin 500 yıllık tarih gün yüzüne çıktı başkentin kültür mirası oldu

Geçmişin izlerini taşıyan, bir medeniyetin tarihine ışık tutan, Ankara'nın kültürel beşiği geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de girdi. Tarih kokan bu yer, 4 bin 500 yıl önce yaşamış insanların hayatlarına ışık tutuyor.

Uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanların biri ve Anadolu medeniyetlerinin beşiği olan antik kentlerden biri Gordion Antik Kenti. Ankara'ya 90 kilometre uzaklıkta olan bu yer, Polatlı ilçesinin 18 kilometre kuzeybatısında kalıyor ve Yassıhöyük Mahallesi'nde yer alıyor.

4 BİN 500 YILLIK BİR MEDENİYETİN İZLERİ

Ankara'da antik çağlardan bir hazine yatıyor! 4 bin 500 yıllık tarih gün yüzüne çıktı başkentin kültür mirası oldu

Gordion Antik Kenti, 4 bin 500 yıl önce Gordion ve çevresinde yaşamış insanların hayatlarına ışık tutuyor. Gordion, Ege ve Akdeniz'i Yakın Doğu'ya bağlayan ticaret yolları üzerinde bulunduğundan stratejik bir konuma da sahip.

Doğu'da Asurlar, Babiller ve Hititler ile Batı'da Yunanlılar ve Romalılar gibi büyük imparatorlukların kesişme noktasında bulunan Gordion, Frigya Krallığı'nın en iyi belgelenmiş yeri konumunda.

Frig uygarlığının politik ve kültürel merkezi olan Gordion, çeşitli Frig yazıtlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Frig tümülüslerinin de antik kentte yer almasıyla Frig soyluları ve ileri gelen kişilerinin mezarları da Gordion sayesinde keşfedilmiş oldu.

ANADOLU'NUN EN BÜYÜK TÜMÜLÜSÜ BURADA

Ankara'da antik çağlardan bir hazine yatıyor! 4 bin 500 yıllık tarih gün yüzüne çıktı başkentin kültür mirası oldu - Resim : 2

Gordion'da bulunan 300 metrelik çapı ve 50 metreyi aşan yüksekliği ile Büyük Tümülüs (Tümülüs MM), Anadolu'nun bulunan en büyük tümülüsü özelliğini taşıyor. Bu tümülüsün altına bulunan ahşap mezar odası ise günümüze kadar bozulmadan ulaşmış nadide bir antik hazine olma özelliği taşıyor.

Antik kentte bulunan kalıntılar ise Gordion Müzesi'nde sergileniyor.

GORDİON ANTİK KENTİNE NASIL GİDİLİR?

Ankara'da antik çağlardan bir hazine yatıyor! 4 bin 500 yıllık tarih gün yüzüne çıktı başkentin kültür mirası oldu - Resim : 3

Ankara'nın medeniyetlere ışık tutan antik kenti Gordion, ziyaretçilerinden tam not alıyor. Toplu taşıma ile Gordion'a gitmek isteyenler Polatlı ilçesinden Yassıhöyük Köyü'ne giden toplu taşıma araçları ile antik kente ulaşıyor.

Şahsi araçları ile gitmek isteyenler ise Ankara Eskişehir yolu üzerinden Polatlı'ya geçiyor ve sonra yolun sağında bulunan tabelalar ile medeniyetlerin beşiği Gordion'a ulaşıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER