Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini kapattı. Atatürk bu dünyadan giderken geride Türkiye Cumhuriyeti gibi bir eser bıraktı. Milleti tarafından çok sevilen Atatürk’ün hayatını kaybetmesi ile beraber o dönem nereye defnedileceği konusunda çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların neticesinde ise Ankara’da Anıtkabir’in inşa edilmesine karar verildi. Ancak Anıtkabir gibi devasa bir yapının inşası hemen olabilecek bir iş değildi.
NAAŞ ANKARA ETNOGRAFYA MÜZESİNDE KALDI
Atatürk için Ankara’da bir anıt mezar inşası uzun yılları alacaktı. Bundan dolayı Atatürk’ün naaşı Ankara Etnografta Müzesi’nde kalması kararlaştırıldı. Ardından ise Anıtkabir’in inşa edilmesi çalışmalarına başlandı. Önce bu anıt mezarın nerede olacağı görüşüldü. Hükümet bir komisyon kurarak bu yerin belirlenmesine karar verdi. 17 Ocak 1939’da CHP’nin TBMM grup toplantısında anıt mezarın Rasattepe’ye yapılması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından bugünkü Anıtkabir’in yeri için kamulaştırma çalışmaları yapılmaya başlandı.
İNŞAAT 1944’TE BAŞLADI
1 Mart 1941 yılında Anıtkabir için uluslararası proje yarışması başlatıldı. 1 yıl içerisinde gelen projelerde Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi üzerinde bazı değişiklikler yapılarak uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir’in inşası ise 9 Ekim 1944’te yapılan temel atma töreni ile başladı. İnşaat devam ederken ortaya çıkan sorunlarla projede değişiklikler yapılmasından dolayı Anıtkabir’in inşaat süreci Ekim 1953’te tamamlanabildi.
1953’TE NAKLEDİLDİ!
Anıtkabir’in inşa süreci tamamlanınca 10 Kasım 1953’te Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı bugün bulunan yere tören ile nakledildi. Mustafa Kemal Atatürk o tarihten itibaren ebedi istirahatgahında bulunmaktadır. Anıtkabir'in yerinin tespitinden Ankara Kalesi'ni görüyor olması da etkili olmuştur.