Ankara'da 5000 yıllık tarih canlanıyor! Höyüktepe'de antik kalıntılar şaşırtıyor!

Ankara’nın tarihi yerlerinden olan Balıkhisar Köyü Höyüğü kentin kadim geçmişine ışık tutuyor. Balıkhisar Köyü Höyüğü’nü önemli yapan nedir?

Ankara'da 5000 yıllık tarih canlanıyor! Höyüktepe'de antik kalıntılar şaşırtıyor!

Başkent Ankara bugün oldukça popüler bir kent olurken bunun binlerce yıl öncesinde de böyle olduğu arkeolojik araştırmalarla ortaya çıkıyor. Ankara’nın dört bir tarafından bulunan arkeolojik kalıntılar şehrin geçmişine ışık tutuyor. Arkeolojik açıdan oldukça zengin olan Ankara’nın bu alanları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu yerlerden birisi de Akyurt ilçesinde bulunan Balıkhisar Köyü Höyüğü olarak sıklıkla ziyaret ediliyor.

BALIKHİSAR KÖYÜ HÖYÜĞÜ HAKKINDA BİLGİLER

Balıkhisar Köyü Höyüğü şu anda Akyurt ilçe merkezine 9 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Balıkhisar’ın eski adı esasında kayıtlarda Balasar olarak geçiyor. Bunun anlamı da bölgede bal üreten bir çiftçinin bal kovanlarını ağaca asması ile buraya Balasar adı verildiğine dair çeşitli değerlendirmeler yapılıyor.

OSMANLI DÖNEMİNDE GERİ PLANDA KALDI

Balıkhisar tarihin her döneminde oldukça önemli bir yer olmuş. Antin Anadolu yollarının üzerinde olan Balıkhisar hem antik dönemde hem de Selçuklu döneminde uğrak merkezlerden birisi olmuş. Osmanlı döneminde ise bu durum biraz değişmiş. Merkez olma özelliğini kaybeden Balıkhisar biraz daha geri planda kalmış.

Ankara'da 5000 yıllık tarih canlanıyor! Höyüktepe'de antik kalıntılar şaşırtıyor!

5000 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Balıkhisar köyü Höyüğü olarak bilinen yer Höyüktepe olarak da adlandırılmaktadır. Höyüktepe Balıkhisar’ın 1 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Bu höyük 15 metrelik yüksekliğe sahipken 200x300 metre büyüklüğe sahiptir. Bu alanın tarihinin yaklaşık 5000 yıllık olduğu tespit edilmiş durumda. Bu da bulunan çanak ve çömleklerin incelenmesi ile bulunmuş bir bilgi olarak kayıtlara geçti.

ANTİK ESERLER SERGİLENİYOR

Höyüktepe’de yapılan kazılarda Hitit döneminde kalma toprak testi ve çift kuplu bir vazo bulunmuştur. Ayrıca Hitit, Frig ve Eski Tunç dönemlerine ait seramik parçaları da bulunmuştur. Ayrıca antik malzeme kalıntıları da bulunmuş ve bunlar Balıkhisar’da sergilenmektedir. Turistler tarihe ışık tutan bu merkezi özellikle ziyaret ediyorlar.

SONRAKİ HABER