Ankara’da 4500 yıllık tarih! Gordion Antik Kenti büyülüyor!

Ankara’nın tarihsel geçmişinin çok zengin olduğu biliniyor. Polatlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gordion Antik Kenti yerli ve yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor.

Ankara’da 4500 yıllık tarih! Gordion Antik Kenti büyülüyor!

Başkent Ankara’nın tarihsel geçmişinde çoğu atıf Cumhuriyet’in kuruluşuna yapılsa da Ankara tarih boyunca önemli medeniyetlerin merkezi olmuştur. Ankara’nın geçmişinin çok kıymetli olduğu bugüne kadar kalan tarihi yapılar ile ortaya çıkıyor. Oldukça önemli tarihi bir yer olan Gordion Antik Kenti Ankara’nın tarihsel kimliğini işaret eden en önemli yerlerden birisi olarak gösteriliyor.

GORDİON ANTİK KENTİ NEDEN ÖNEMLİ?

Gordion Antik Kenti bugünkü yerleşim itibariyle Ankara’nın il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunmaktadır. Polatlı ilçesinin 18 kilometre kuzeybatısında bulunan bu antik kent Yassıhöyük Mahallesi’nde bulunuyor. Gordion Antik Kenti’ni önemli yapan ise buranın geçmişinin 4500 yıllık olması oluyor. Bu alanda yerleşim milattan önce 2500 yılında başlamış. O dönemden itibaren Ankara’nın kıymetli bir yer olduğu görülebiliyor.

Ankara’da 4500 yıllık tarih! Gordion Antik Kenti büyülüyor!

Kurulduğu dönemde Gordion Antik Kenti büyük imparatorlukların tam da kesişme noktasında yer alıyordu. Asurlular, Babiller, Hititler, Yunanlılar ve Romalılar arasında stratejik bir yer olan Gordion Antik Kenti ticaret yollarının üzerinde yer alıyordu.

Gordion Antik Kenti’ne döneminde hakim olmuş ve dünyaca bilinen ünlü kral Midas’tır. Burada yaşayan Midas Frigya Krallığı ile Küçük Asya’nın çoğunu kontrol etmeyi başarmıştır. Frig uygarlığının merkezi de Gordion Antik Kenti’dir.

Ankara’da 4500 yıllık tarih! Gordion Antik Kenti büyülüyor! - Resim : 2

Bugün Gordion Antik Kenti’ni ziyaret eden turistler Frig soylularının mezarları olan Tümülüsleri gezebiliyorlar. Yer altında olan bu mezarlar yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır ve şu anda da ziyarete açık olsalar da korunmaktadırlar. Kral Midas’ın mezarı bu tümülüslerde bulunarak muhafaza altına alınmış ve müzede sergilenmektedir.

Gordion Antik Kenti’ni ziyaret edenler tümülüslerin yanında oluşturulan müzeyi de gezebiliyorlar. Bu müzede o döneme ait kültürel öğeler, aletler, günlük yaşamda kullanılan malzemeler sergilenmektedir. Ankara’nın bu tarihi yerini görmek bu kentinin geçmişine dair fikir sahibi olunmasını sağlamaktadır.

SONRAKİ HABER