Ankara tarihinin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak tarihe geçen Ulus uçak kazasının üzerinden tam 63 sene geçti. Kaza eski Ankaralıların unutamadıkları en büyük facialardan biri olarak hafızalara kazınırken Ankara'da yeni neslin ise kazadan habersiz olduğu ortaya çıktı. Ankara'da yaşanan kaza o tarihte ülke genelinde büyük yankı uyandırmış, hayatını kaybeden kişilerin cenazeleri Ankaralılar tarafından düzenlenen törenle toprağa verilmişti.
ULUS UÇAK FACİASI: ULUS'TA YAŞANAN KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?
Middle East Airlines'a ait Beyrut-Lefkoşa-Ankara seferini yapan uçak ile Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan eğitim uçuşu için havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağı, 1 Şubat 1963 akşamı Ankara'nın Ulus semti üzerinde çarpıştı.
Kazanın ardından askeri uçağın gövdesi Bentderesi civarındaki evlerin üzerine düştü. Lübnan havayollarına ait uçak da Hükümet Caddesi üzerindeki Ticaret Han'a çarparak infilak etti. Her iki uçağın birçok parçası kilometrelerce alana yayıldı, yolcu uçağındaki jet yakıtı yerde alev aldı, birçok kişi öldü, birçoğu yaralandı. Onlarca dükkan, ev ve araç zarar gördü.
Kaza sonucunda, Middle East Airlines uçağındaki 11 yolcu ve 3 mürettebat ve askeri uçaktaki 3 askerin yanı sıra uçakların çarptığı, jet yakıtının alev aldığı yerlerdeki onlarca kişi de hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.
Olay, ertesi günün gazetelerine, "Büyük bir facia - Ankara'da çarpışan iki uçak şehrin merkezine düştü", "Çarpışan iki uçak Ankara'nın içine düştü - Facia" başlıklarıyla yansıdı.
Anadolu Ajansı, 3 Şubat'ta abonelerine, "Askeri uçağımızın düştüğü Yeni Hayat Mahallesi Üçüncü Sokak'taki uçak ve ev enkazları kaldırılırken, bugün saat 11.00 sıralarında bir kadın cesedi bulunmuştur." haberini geçti.
Kazadan 5 gün sonra bazı gazeteler ölü sayısının 87'ye yükseldiğini yazdı.
Kazanın kurbanlarından kimilerinin kimlik tespitinde güçlüklerle karşılaşıldı. Kazanın ilk etapta kimliği belirlenen 47 kurbanının cenazesi, siyasetçilerin, büyükelçilik görevlilerinin ve on binlerce Ankaralının katıldığı törenle defnedildi.
Kazada hayatını kaybeden kişiler için onbinlerce Ankaralının katıldığı özel bir cenaze töreni düzenlendi. Yine kazada hayatını kaybeden kişiler için özel olarak anıt hazırlandı. Mermer kullanılarak hazırlanan anıtta hem kazada hayatını kaybeden kişilerin isimlerine hem de kaza bilgilerine yer verilirken olay Ankara tarihinin en büyük facialarından biri olarak tarihe geçti.