Ankara halkının buluşma noktası! Bu anıtın hikayesini çok az kişi biliyor

Her şehirde olduğu gibi Ankara'da anlam itibariyle ve uzun yıllardır ayakta kalması ile bilinen anıtlar bulunuyor. Bu anıtlardan bazıları ise bulundukları konum itibariyle daha farklı bir anlama sahip olabiliyor.

Ankara halkının buluşma noktası! Bu anıtın hikayesini çok az kişi biliyor

Türkiye'nin merkezi olan Ankara'nın kalbi olarak gösterilen Kızılay'da 1930 yılında açılan Güvenpark aradan geçen yıllara rağmen halen faaliyetlerine devam ediyor. Son dönemde bir tadilat sürecinde olan Güvenpark'ın aslına uygun olarak bakım işlemlerinin yapılmasının ardından yeniden hizmete açılacağı ifade ediliyor.

TÜRK EMNİYET BİRİMLERİNE SAYGI DUYUŞU

Güvenpark'ın içinde yer alan büyük heykel ise vatandaşların aile ve sevdikleri ile buluşma noktası olmasının ötesinde farklı bir anlam taşıyor. Adı Güvenlik Anıtı olan bu yapının hikayesini ise bir çok insan bilmiyor.

Foto: Mehmet Alkan

Güvenpark'a isim kaynağı olan bu anıt Türk milletinin emniyet kurumlarına duyduğu güveni sembolize etmesi için inşa edildi. Mimar C. Holzmeister'in önerisi ile yapımına başlanan anıt 1935 yılında tamamlandı.

BİR ASRA DOĞRU ADIM ADIM GİDİYOR

37 metre gibi dev bir uzunluğa sahip olan heykel Türk Polis ve Jandarma Teşkilatına adanarak 1934 ve 1935 yıllarında iki kısım olarak açılış yaptı. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk, öğün, çalış, güven" sözünün üzerinde yazdığı heykel zaman içinde çeşitli bakımlardan geçirildi.

90 yıla yaklaşan bir mazisi olan Güvenlik Anıtını koruma adına Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER